Има причина хората да казват „сирене“, за да ви накарат да се усмихнете. Ново всеобхватно генетично проучване установява, че хората с по-високи нива на психично благополучие са по-склонни да живеят по-дълго, по-здравословен живот и някои избори на начин на живот, като хранене на определени храни, могат да допринесат значително за този ефект. Колкото и да е странно, обикновеното сирене се превърна в центъра на вниманието на учените.

Проучване, проведено в Китай и публикувано в списанието Nature Human Behavior, извърши генетичен анализ на милиони европейци, за да установи, че сиренето наистина е полезно не само за нашето физическо здраве, пише ScienceAlert. Това откритие привлече особено внимание от научния свят, тъй като идеята, че яденето на обикновено сирене може да доведе до по-здравословен и дълъг живот, е привлекателна за мнозина и най-важното е, че този метод е достъпен за повечето хора.

Проучването използва менделска рандомизация, метод, който позволява на учените да правят изводи за причината и следствието от данните от наблюденията, без да прибягват до клинични изпитвания. Анализирайки осем различни набора от данни за европейско население от до 2,4 милиона души, изследователите установиха, че по-доброто психическо благополучие, измерено чрез удовлетвореност от живота, настроение, невротизъм и честота на депресивни симптоми, е потенциално свързано с по-дълъг и по-здравословен живот.

„Нашето проучване предоставя окуражаващи доказателства, че подобряването на психическото благополучие е жизнеспособен път към здравословно остаряване, независимо от социално-икономическия статус на човека“, каза професор Tiange Wang, един от авторите.

Фокусирайки се върху 33 души от предоставените европейски набори от данни, изследователите изследват различни фактори, които могат да опосредстват връзката между психичното благополучие и здравословното остаряване, включително избор на начин на живот като тютюнопушене, употреба на лекарства, физически характеристики като мускулна маса и заболявания, включително диабет и рак.

Сред тези фактори, консумацията на обикновено сирене се оказва значима. Тези, които ядат повече сирене и плодове, имат по-високи нива на психическо благополучие. По-специално, консумацията на сирене има положителен ефект върху самооценката на здравето и продължителността на живота с 3,67%. Това е сравнимо с отрицателния ефект от тютюнопушенето (4,56%) и е изненадващо по-значим от положителния ефект от яденето на плодове (1,96%).

Най-значимият негативен фактор за начина на живот е прекомерното гледане на телевизия, което повлиява здравните фактори на стареенето с цели 7,39%.

Авторите на изследването признават, че връзката между психическото и физическото здраве включва сложни взаимодействия, които нито едно изследване не може да обхване напълно. Те обаче смятат, че работата им е задълбочена и отчита много потенциални влияния в европейския контекст.

Учените казаха, че се нуждаят от допълнителни изследвания, за да разберат защо яденето на сирене има толкова значителен ефект върху здравословното стареене в сравнение с други храни като плодовете. Някои проучвания показват, че в умерени количества млечната мазнина може да понижи нивата на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания и общата смъртност. В допълнение, някои видове сирена могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция и да задействат допаминовите пътища в мозъка, насърчавайки чувството на удоволствие.

сирене, мляко, продукти, хранаЦял екран
През Средновековието в Италия сиренето е използвано като валута.

Отвъд обещаващите открития на това проучване, самото сирене представя очарователна гама от ползи за здравето, както и интересни характеристики. В Европа сиренето е основна част от много диети, като средният европеец консумира около 17,9 кг сирене годишно. Франция оглавява групата с впечатляващите 26,8 килограма на глава от населението годишно. Тази висока консумация е не само културно предпочитание, но и свързано с желанието за укрепване на тялото. Например, някои сирена, като гауда и едам, съдържат витамин К2, който е свързан с подобряване на сърдечно-съдовото здраве и здравината на костите.

Сиренето също така се гордее с много необичайни членове на семейството и интересна история на произхода си. Най-скъпото сирене в света Пуле се прави от млякото на балкански магарета и струва около 1000 долара за килограм. Освен това производството на сирене датира отпреди повече от 7000 години, като някои древни останки от сирене са намерени в египетски гробници. В оригиналната си форма всъщност се произвежда като начин за запазване на млякото. Също интересно и доста популярно е швейцарското сирене, чиито дупки се създават от бактерии, които отделят въглероден диоксид по време на ферментацията, процес, който също допринася за уникалния му вкус.

Въз основа на публикуваните констатации, за тези, които искат да удължат дълголетието си и да подобрят физическото и психическото здраве, включването на малко количество сирене в балансирана диета може да бъде от полза.