Световната здравна организация (СЗО) публикува нови препоръки относно консумацията на сол. Насоките за 2025 г. посочват, че 1,9 милиона смъртни случая всяка година са свързани с високия прием на натрий. Въпреки тази опасна ситуация, средният глобален прием на натрий на ден е 4,3 грама, двойно повече от препоръката на СЗО от 2 грама.

За да се доближи до целта, СЗО сега препоръчва хората да заменят домакинската сол с алтернатива с ниско съдържание на натрий, пише IFLScience. Натрият е важен минерал, но както всичко останало, не можете да приемате твърде много от него. Основните опасения са свързани със сърдечните заболявания и кръвното налягане.

Според данни на Харвардското училище по обществено здраве излишъкът от натрий претоварва преди всичко бъбреците. Тялото съхранява повече вода, за да помогне за разреждането на натрия, което води до увеличаване на обема на кръвта, а с него и кръвното налягане. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва толкова много кръв. С течение на времето това уврежда кръвоносните съдове и може да допринесе за инфаркти, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Съществува също риск от хронично бъбречно заболяване и остеопороза поради загуба на калций чрез уриниране. Освен това Световният фонд за изследване на рака откри връзка между храни с високо съдържание на сол, като меса, сушени в саламура, и рак на стомаха.

Факт е, че натрият се съдържа не само в солта, но и в много други продукти, поради което консумацията му е толкова трудна за контролиране.

Новата идея е да се посъветват хората да използват обогатена с калий сол, която има част от обикновения натриев хлорид, заменен с калиев хлорид.

Калият също е минерал, който е полезен за тялото и повечето хора не консумират достатъчно от него. Тази опция може да не е подходяща само за хора с бъбречни проблеми, които са по-податливи на хиперкалиемия от останалите.

СЗО за първи път публикува глобални препоръки за употребата на заместители на солта. Организацията също изброи някои полезни съвети за намаляване на приема на натрий:

Избягвайте ултрапреработени храни;
Премахнете солниците от масите;
Използвайте по-малко сол при готвене и добавете повече подправки;
Преминете към богата на калий сол;
Потърсете етикети на храни, които казват ниско съдържание на натрий;
Използвайте йодирана сол.