„Смятам, че нещата, които успяхме да променим в школата в последната година и половина вече дават резултат. Има израстване. Но въпросът защо няма юноши в първия отбор не е само за Берое. Няма треньор, който да разполага с готови и добри юноши спрямо целите на отбора, и да не им даде шанс. В момента имаме 2-3 момчета, които са готови за това и по всяка вероятност ще подпишем договори с тях през лятото. Става дума за Стоян Иванов и Никола Маринов. В тази група е и Валентин Иванов, а за лагера в Турция ще си върнем и Надим Ангелов от Миньор (Раднево). Ще преценим внимателно и неговото състояния след като натрупа достатъчно мачове в мъжкия футбол. Мисля че нещата в перспектива за школата на Берое са добри“. Това заяви в интервю за Телевизия Стара Загора спортния директор на Берое Валентин Грудев.

"Берое има своите таланти и на вратарския пост. Тази година Радостин Георгиев бе избран за най-добър вратар в школата, тренира често с мъжкия отбор, а е само на 15 години. Иван Гошев е другият, който пази в Елитните групи и тренира с първия отбор. И двамата имат достатъчно качества, за да останат и поне един от тях да бъде бъдещето на Берое на този пост. Но същото важи и за Михаил Михайлов, който има израстване. Той изкара четири години в Берое без почти нито един мач, а сега след 20-на мача в първенството демонстрира израстване“, сподели спортният директор на „зелено-белите“

Той допълни, че клуба продължава да следи внимателно ситуацията около преотстъпения в Монтана юноша Никола Гавов, както и случващото се в отбора на Миньор (Раднево). „Имам постоянен контакт с треньора на Монтана Ферарио Спасов. Той има израстване и смятам, че това е начинът – да ги преотстъпваме за една година, да трупат опит в мъжкия футбол и да се върнат готови.

По отношение на Миньор (Раднево) се надяваме обществеността в Раднево да не търси бързи резултати, защото това е отбор съставен само от наши млади момчета, които иначе щяха да са забравени. Михаил Михайлов, Надим Ангелов, Руси Чернаков, Алекс Енев и останалите са минали през Академията. Дори да не можем да върнем всички, един да върнем, а останалите да намерят отбори в Б група или в други състави от А група ще е добре за тях“, обясни Валентин Грудев.

Той коментира и промените в треньорския екип на Академията. Към настоящите наставници се присъединяват три нови имена - Боян Нейчев, Дидо Желязков и Трифон Панев. Боян Нейчев заменя Иван Желев начело на Берое 2006, Дидо Желязков застава начело на Берое 2004, Трифон Панев ще бъде асистент на Атанас Рибарски в Берое U17 и на Павел Димов в Берое 2008. Договорите им ще влязат в сила от 1 януари, заяви в ефира на Телевизия Стара Загора Валентин Грудев.

„Аз лично бях изненадан от решението на Иван Желев да си тръгне. Той дойде преди около месец и заяви, че иска да напусне. Посочи лични мотиви. Върху него не е имало натиск да се пуска този или онзи. Това категорично не се практикува в школата на Берое и заставам с името си зад това. Опитах се да говоря с него, казах му че бърза, защото за мен бъдещето на школата на Берое е свързано и с него. Но в крайна сметка всеки има право да избира пътя се. Разделяме се с Иван Желев по съвсем нормален начин. Той остана, предаде децата на неговия наследник – Боян Нейчев и одобри избора ни за негов наследник. Нямаме нито едно дете от набор 2006, което да си е тръгнало. Проведохме и родителска среща, а в разговора с него оставихме вратата за връщането му в Берое отворена.

„Що се отнася до Радостин Александров в доста разговори с него през последните шест месеца се помъчих да го накарам да работи в името на школата. Искахме да има една приемственост между наборите – той да приема деца от по-малкия набор да играят с тях, а децата, родени през 2004 г. да играят при по-големите и да им помагат. Мога да кажа, че той не се съобразяваше. Освен това от доста време той е имал достатъчно контакти, нерегламентирани с други клубове. Изчаквахме обаче да свърши полусезона, за да бъде безболезнено. В противен случай трябваше да го направим още преди месец. Радостин Александров е добър треньор, работи добре с деца, но неговото его не му позволява да се впише в един колектив какъвто трябва да бъде една Академия. Но в крайна сметка Берое може и без по-големи имена“, категоричен бе спортния директор на Берое.