Днес ще ви срещнем с един от перспективните юноши на „Марица“, талантливия Мартин Манев. Манев е един от основните играчи на водения от треньора Кирил Андонов тим на юношите младша възраст и е голмайстор на отбора. Редовно взима участие и в срещите на юношите старша възраст, където треньор е Красимир Иванов.

Мартин Манев е роден в Пловдив, на 4 април 2002 година. Започва да тренира в школата на „Марица“, когато е на 9 години. Освен като нападател, често е използван и като десен външен халф. Преминава в школата на „Ботев“, но след около година отново се завръща в родния си клуб, където се състезава и до днес. Мартин бе изненадан от интереса ни към него, но отзивчиво отдели от времето си и отговори на въпросите:

Как премина изминалата година за теб и по специално есенния полусезон, смяташ ли, че този период е успешен за теб?

За мен годината беше доста успешна. Това беше най-успешният ми полусезон до сега, определено. За младшата отбелязах 13 гола, а за старшата 5. Постигнатото не е само моя заслуга, а е благодарение и на съотборниците ми и на треньорите ми г-н Кирил Андонов и г-н Красимир Иванов.

Какво е мнението ти за школата на „Марица“, как се чувстваш в клуба от „Кършияка“ и в отбора си?

Мисля, че школата на „Марица“ предлага много на младите таланти и е добро място за развитие. Чувствам се на мястото си тук. В отбора ми се чувствам много добре, благодарение на съотборниците ми и треньорите, които много уважавам.

Ти вземаш участие в мачовете освен при младшата и при старшата възраст. Какво мислиш за двата отбора? Какви са амбициите пред двата тима?

Да, играя и за двата отбора. Борим се винаги за победа и за възможно най-добро класиране – това е целта ни.

А какви са твоите амбиции в близко бъдеще? През пролетта и изобщо през 2019-та?

Тренирам усърдно и искам да продължа да развивам качествата си и да помогна на отборите за постигането на целите им. Надявам се да се представям добре и в двете гарнитури.

Чувстваш ли се като лидер на отбора си или смяташ, че сте равностойни като единици?

Не, не се чувствам лидер, заедно постигаме целите. Има доста силна конкуренция и равностойни играчи и в двата отбора.

През есента от щаба на представителния тим обръщат доста сериозно внимание на школата, следят изявите на отборите. Вече 6-7 момчета от старша възраст са в групата на мъжете и вземат участие мачовете в Трета лига. Смяташ ли, че това ще бъде вратата пред теб за навлизане в мъжкия футбол след време?

От представителния отбор наистина обръщат много внимание на юношите от школата. Надявам се да се развивам, да показвам това, което мога и след време да имам шанса да играя за мъжете. Това е целта пред мен.

Срещал ли си се с треньора на представителния тим Борислав Караматев? Какво е мнението ти за него и визията му за внедряване на юноши в мъжкия отбор?

Не съм разговарял лично с г-н Караматев, но мисля че това което прави само може да допринесе за доброто бъдеще на клуба. Помощник треньорът г-н Красимир Иванов ми е и треньор в страша възраст и има преки наблюдения върху мен и съотборниците ми.

Посещаваш ли мачовете на „Марица“ в Трета лига и как ти се струва представянето на отбора?

Посещавам мачовете, когато имам възможност. Отборът е доста добър и го доказа през последния полусезон.

Кой е любимият ти отбор?

Фен съм на Реал Мадрид.

А любимият ти футболист?

В България харесвам Тодор Неделев. Любимият ми футболист е Кристиано Роналдо.

Смяташ ли, че младите футболисти имат шанс за развитие и реализация в България?

Струва ми се доста трудно, но смятам, че ако даваш всичко от себе си, ще бъдеш забелязан.

Кои са хората, които те подкрепят най-много?

Семейството и приятелите ми ме подкрепят най-много. Получавам подкрепа и от треньорите. Благодаря на всички, които ме подкрепят!

За какво си мечтал, когато започваше да тренираш футбол и за какво мечтаеш сега?

Когато започнах да тренирам беше просто за забавление, но през годините започнах да мечтая да се занимавам изцяло с футбол и той да бъде на преден план за мен. Мечтая да стана професионален футболист. Отдаден съм на футбола.

Първите няколко дни на 2019-та вече отминаха, предстои първата тренировка за момчетата от ДЮШ. Какво си пожелаваш да ти се случи през новата година?

Пожелавам си да продължавам да се представям добре, да съм здрав и да нямам контузии.

А какво ще пожелаеш на феновете на „Марица“?

Пожелавам им много положителни футболни емоции и поводи за радост.

Благодарим ти много за отделеното време и за откровените отговори пред фейсбук страницата на „Марица“. От сърце ти желаем ползотворна предсезонна подготовка и добри игри с екипа на „Марица“, а в бъдеще - успешна реализация! Успех и на отборите, в които се състезаваш!

И аз благодаря за интереса към мен! Благодаря и от името на съотборниците ми, че обръщате внимание на отборите от школата, това е още един допълнителен стимул за нас.