Комбинацията от тези фактори формира недостиг на полезни и излишък на вредни компоненти в тялото.

Медицинският вестник The Lancet публикува резултатите от изследване на група учени, които в хода на своята работа анализираха данните, получени в 195 страни от 1990 до 2017 година.

Целта на специалистите била да идентифицират факторите, които водят до преждвременна смърт.

Учените твърдят, че недохранването е свързано с повишен риск от преждевременна смърт. Те са съставили списък на основните хранителни фактори, които допринасят за смъртността в световен мащаб.

В списъка те са изброени в низходящ ред: На първите позиции са най-смъртоносните фактори, а след това - по-малко опасните:

Прекомерна консумация на сол

Недостиг на пълнозърнести продукти

Недостиг на плодове и зеленчуци

Недостиг на ядки

Недостиг на омега-3 мастни киселини

Недостиг на фибри

Липса на полиненаситени мастни киселини

Ограничена консумация на бобови растения

Преяждане на транс-мазнини

Недостиг на калций

Злоупотреба със сладки напитки

Прекомерна консумация на преработени месни продукти

Прекомерна употреба на червено месо в ежедневното меню./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!