Общо 5278 души са преминали през болница с остро отравяне, свързано с употребата на наркотици и алкохол за първите шест месеца на годината. При 351 от случаите става въпрос за деца до 15 години, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Запазва се и тенденцията непълнолетните да комбинират дрога с твърд алкохол. Тези "коктейли" са изпратили в токсикологиите 41 тийнейджъри.

Все по-често след запой или употреба на наркотици в болница се озовават не само момчета, но и представителки на нежния пол. За шестте месеца на 2019 г. общо 148 момичетата в ученическа възраст /доо 15 години/ са приети в клиниките.

Проблемът с наркотиците през последните години остава сериозен, въпреки опитите за превенция сред учениците от страна на здравните власти и ограничаване на разпространението чрез специализираните полицейски акции. Децата обикновено започват с марихуана и тютюн, но често стигат до амфетамини и мета-амфетамини.

Данните от последното Национално представително проучване, проведено от Националния ентър по наркомании (НЦН) през 2017 г. за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците (IX-XII клас) в България показват, че 26,2% са употребявали някога в живота си наркотично вещество. Най-голям дял от тях са пробвали марихуана (21,0%), следвана от хашиш (8,7%), амфетамини (4,9%), кокаин (4,5%), метамфетамини (3,5%), синтетични канабиноиди (3,2%) и екстази (3,1%).

Около 7,4% от учениците в страната са пробвали канабис на възраст 16-18 години. В по-ранна възраст (13-15 години), когато става дума за първа употреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква канабисът (10,9%), а също и амфетамини (1,2%), кокаин (1,0%), метамфетамини и синтетични канабиноиди (по 0,9%). Около 1% от употребяващите дрога деца са започнали преди да навършат 13 години, показват данните от изследването на НЦН.

Като причини за първа употреба на наркотично вещество, тийнейджърите най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато", „за удоволствие, за да изпитат временен приятен ефект" и „от скука. 13,9% от учениците посочват, че някога в живота си са употребили канабис в комбинация с алкохол, а 5,1% – през последните 30 дни.

Употребата на алкохол също е широко разпространена сред учениците. Групата на учениците, които консумират алкохол е над два пъти по-голяма от тези, които не са опитвали. Съотношението е 69%: 31%. Най-силно влияние за избора на младите хора да започнат да пият се явява семейството и приятелският кръг.

Посягането към пристрастяващи субстанции у тийнейджърите е всъщност не толкова проява на липса на знание, колкото резултат от криза в този период. Затова от голямо значение е възпитанието у дома и разрешаването на съществуващите вече социални проблеми, за да могат да си изградят правилна позция за зависимостите, катгорични са експертите.