При лечние на болестите на храносмилателната система както в народната, така и в научната медицина много често се използват лечебни растения, които посредством стимулиране на секреторната и двигателната функция на различии части от храносмилателната система подобряват храносмилането и улесняват изпразването на червата. Широко се прилагат растения с апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително, очистително и други действия. При заболявания на органите на храносмилателната система се използват растения с противовъзпалителни, болкоуспокояващи и други свойства, които могат да подпомогнат лечението на гастрита, язвената болест, ентерити, колити, ентероколити, възпаленията на жлъчните пътища и други заболявания.

1. Едно от често използваните растения, подпомагащи храносмилането е синята жлъчка. Дрогата се използва както другите съдържащи горчиви съставки растения за стимулиране на храносмилането - засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране перисталтиката на червата. Билката у нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехуp, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веществата и др.

Клинични данни показват, че синята жлъчка засилва рефлекторно стомашно-чревната секреция и перисталтика, регулира изхожданията и повишава апетита. Установено е хипогликемично действие на билката. В народната медицина това е една от най-използваните билки за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания.

2. Резене (див копър). Плодчетата на растението се прилагат особено често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането - подобряват апетита, премахват коликите, действват газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Препаратите от листа и семена от див копър са забелязани като помощ за предотвратяване и облекчаване образуването на газове и намаляване на подуване на корема, киселини и запек. 

Смята се също, че дивият копър насърчава секрецията на храносмилателни ензими и стимулира апетита. Копърът обикновено се счита за безопасен, въпреки че рядко може да причини алергична реакция. Не се препоръчва употребата му по време на бременност. 

3. Чесън. Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни ферменти и с това подобрява храносмилането. Антиоксидантните и антибиотичните свойства на чесъна подпомагат поддържането на здрава чревна флора. Той е чудесно средство за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, като стимулира храносмилането и намалява възпаленията в червата. Редовната му консумация може да помогне за предотвратяване на стомашни инфекции и подобряване на храносмилателния комфорт.

4. Куркума. Куркумата е друга популярна подправка, която може да направи чудеса и за вкуса на храната, и за храносмилателната система, но също така е много популярна и с противовъзпалителните си свойства.

Именно противовъзпалителната ѝ природа прави куркумата полезна подправка за хората, страдащи от стомашни разстройства като IBS (синдром на раздразненото черво), облекчавайки симптомите и улеснявайки храносмилателната им система.

Освен това, куркумата също подпомага жлъчното производство в черния дроб, като така помага на организма да разгражда дори и иначе трудните за усвояване мазнини - по-ефективно, пише puls.

На вкус куркумата е топла, земна и леко горчива. Често се използва в рецепти за къри, супи и яхнии. Добавянето на щипка черен пипер, заедно с куркумата в здравословни рецепти пък може да подобри усвояването на куркумина, правейки го още по-ефективен за здравето на стомаха.