През лятото е важно да се използват сезонни продукти, тъй като те съдържат необходимите витамини и минерали за хармоничното функциониране на тялото ни.

Черешите са отличен източник на витамин С, калций, желязо, магнезий и калий, казва диетологът Джесика Айзъкс. Независимо кой вид череша предпочитате, тя ще има невероятен ефект върху тялото ви и ще ви помогне да предотвратите някои здравословни проблеми, пише Prevention.

Черешата подобрява съня

Ако търсите естествено лекарство за безсъние, проучванията показват, че тръпчивият сок от череши или екстрактът от тръпчиви череши може да ви помогне да заспите по-лесно и да спите по-спокойно през нощта. Ученът по хранене Стефани Нелсън, MS, RD, казва, че това е така, защото черешовият сок може да повлияе на нивата на триптофан, серотонин и мелатонин, основните хормони, които контролират съня.

Снимка: Pixabay

Помага в борбата с възпалението

Изследванията показват, че яденето на череши може да намали възпалителните биомаркери в тялото и да помогне за предотвратяване на хронични възпалителни заболявания като диабет, артрит, рак и сърдечни заболявания. Айзъкс добавя, че антоцианините са тясно свързани с по-ниските нива на възпаление.

В допълнение, черешите съдържат полифеноли, съединения, открити в растенията, които имат антиоксидантен ефект. Това може да предпази клетките от увреждане и да забави възпалителния процес.

Черешите помагат за поддържане на здравето на сърцето

Нелсън обяснява, че сърдечните заболявания се причиняват от втвърдяване на плака в артериите, причинено от възпалителен процес. Тъй като черешите могат да намалят възпалението, те могат да забавят натрупването на плака и да предотвратят сърдечни заболявания. Kelly Pritchett, MD, добавя, че тъй като черешите са богати на калий, те също могат да понижат високото кръвно налягане.

Освен това черешите са една от многото храни, които помагат за понижаване на високия холестерол. Изследванията показват, че храни с високо съдържание на антоцианини повишават добрия холестерол и понижават лошия.

Снимка: Freepik

Помага за отслабване

Черешите са надежден източник на фибри във вашата диета. Това може да бъде особено полезно за тези, които се опитват да отслабнат, тъй като храни с високо съдържание на фибри, като плодове и зеленчуци, ви помагат да се почувствате сити по-бързо.

Притчет отбелязва, че черешите са с нисък гликемичен индекс, което означава, че могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар благодарение на високото си съдържание на фибри. Като цяло това може да допринесе за ефективна загуба на тегло.

Подобрява здравето на кожата

Ако фибрите не са достатъчни, черешите са много богати на витамин С, който е необходим за производството на колаген. Една порция череши може да осигури 10 mg от този витамин, което е около 11% от дневните ви нужди от витамин С.

Снимка: Freepik

Поддържа здравето на мозъка

Изследванията показват също, че тръпчивите череши и черешовият сок съдържат антиоксиданти и полифеноли, които могат да имат защитен ефект върху мозъчните клетки. Притчет отбелязва, че антоцианините, присъстващи в черешите, могат да помогнат за подобряване на мозъчната и зрителната функция, както и за подобряване на паметта и когнитивните способности при възрастни.

Превод: GlasNews.bg

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.