Диетолозите Варша Хатри и Джеф Дробот посочиха най-здравословните напитки за мозъка, които хората над 40 години трябва да пият всяка сутрин, за да подобрят паметта и настроението, пише shefinds.com.

„Поддържането на когнитивното здраве става все по-важно с напредването на възрастта. След 40-годишна възраст е изключително важно да поддържаме мозъчната функция и цялостното психическо благополучие чрез балансирана диета и здравословен начин на живот“, се казва в статията.

Според диетолозите един от простите и приятни начини за подобряване на здравето на мозъка е включването на следните напитки в ежедневната ви диета:

Лате с куркума

Кафето с куркума, известно още като златно мляко, е пълно с мощното противовъзпалително и антиоксидантно съединение куркумин. Хатри обяснява: "Куркуминът е свързан с подобряване на настроението и паметта чрез увеличаване на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), който поддържа растежа и поддържането на невроните". Пиенето на лате с куркума може да помогне за намаляване на възпалението в мозъка, като потенциално намалява риска от когнитивен спад и подобрява цялостната мозъчна функция. Тази топла, успокояваща напитка е вкусен начин да поддържате вашето когнитивно здраве.

Смути от боровинки

Боровинките са известни със своите високи нива на антиоксиданти, особено флавоноиди, за които е известно, че подобряват когнитивната функция. Смутитата от боровинки не само подобряват мозъчната функция, но също така предлагат освежаващ и вкусен начин да получите основни хранителни вещества в диетата си.

7 успокояващи летни напитки, които ще ви помогнат да спите добре

Снимка: shutterstock

Сок от червено цвекло

Сокът от цвекло е отличен избор за засилване на когнитивната функция поради високите нива на нитрати. Тези нитрати се превръщат в азотен оксид в тялото, което помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв и доставката на кислород до мозъка. „По-добрата циркулация може да подобри когнитивните функции, да подобри остротата на паметта и да повиши концентрацията“, отбелязва Катри. Сокът от червено цвекло е естествена, жизнена опция за тези, които искат да подобрят умствените си способности и да поддържат фокус през целия ден.

Зелен чай

Мощен съюзник за здравето на мозъка благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти, особено катехини. Умереното съдържание на кофеин в зеления чай подобрява концентрацията и бдителността, без да предизвиква чувство на нервност.

Снимка: shutterstock

Матча

Това е прахообразен зелен чай с по-висока концентрация на антиоксиданти и L-теанин. Осигурява по-дълготрайно освобождаване на енергия и подобрена концентрация. L-теанинът в матча насърчава релаксацията и може да помогне за намаляване на стреса. Напитката също предлага мощна доза антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки и поддържат цялостното когнитивно здраве.

Кафе

Ако имате нужда от малко повече кофеин, чаша черно кафе няма да ви навреди. Д-р Дробот отбелязва, че тази класическа сутрешна напитка може да „повиши бдителността, фокуса и когнитивното представяне“. Ако сте любители на сладкото, Дробот препоръчва да го съчетаете с тъмен шоколад, който идва със своите собствени ползи за здравето на мозъка. „Черният шоколад е богат на флавоноиди, които имат невропротективни свойства и могат да подобрят притока на кръв към мозъка“.

Превръща ги в отрова: лекари казаха кои лекарства не трябва да се приемат с кафе

Снимка: shutterstock

Превод: GlasNews.bg