Въглехидратите, които са често критикувани, всъщност са жизненоважен макроелемент, който осигурява на тялото енергия. Но е важно да изберете правилните въглехидрати.
Например преработените въглехидрати могат да допринесат за възпаление и наддаване на тегло, но здравословните варианти съдържат ценни хранителни вещества и, обратно, са полезни за здравето. Ако искате да намалите възпалението и да отслабнете, обърнете внимание на здравословните въглехидрати, препоръчани от диетолозите. She Finds пише за това.
Кисело мляко
Киселото мляко може да бъде чудесен източник на въглехидрати. То съдържа и други хранителни вещества, като протеини, калций и полезни бактерии, което го прави хранителна добавка към балансирана диета. „Яденето на повече храни, богати на пробиотици, помага за намаляване на възпалението в тялото“, обяснява диетологът Триста Бест. „Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за здравето, особено за здравето на червата. Чревният микробиом играе критична роля в регулирането на възпалението в цялото тяло.“
Здравият микробиом е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие, защото: „Когато чревният микробиом е дисбалансиран, това може да доведе до хронично възпаление, което е свързано с широк спектър от здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и някои видове рак".
Най-добре е да изберете обикновено обезмаслено гръцко кисело мляко и да избягвате кисели млека с пълнители, които съдържат много добавки и консерванти. „Гръцкото кисело мляко е най-доброто за отслабване, защото протеинът ви кара да се чувствате сити между храненията, намалявайки апетита и преяждането“, казва диетологът Шавон Морисън.
Снимка: Pexels
Горски плодове
Плодовете съдържат въглехидрати главно под формата на естествени захари като фруктоза, глюкоза и захароза. Те също така съдържат по-висок процент фибри, които могат да забавят усвояването на захарта в кръвта, помагайки за контролиране на нивата на кръвната захар.
„Боровинките са богати на хранителни вещества, с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на хранителни вещества“, казва Бест, като отбелязва, че „само една чаша боровинки съдържа 4 грама фибри и почти 25% от препоръчителната дневна стойност на витамин С. Съдържанието на фибри помага промива токсините от тялото и поддържа редовната функция на червата, което намалява възпалението и теглото."
Снимка: Getty Images
Едамаме
Съдържанието на въглехидрати в едамаме е сравнително умерено в сравнение с някои други храни и се състои предимно от сложни въглехидрати. Това означава, че въглехидратите в едамаме се усвояват по-бавно, осигурявайки стабилно освобождаване на енергия и помагайки да се чувствате сити за по-дълго време. В допълнение, съдържанието на фибри в едамаме може да подпомогне храносмилането и да насърчи ситостта, което е полезно за управление на теглото.
„Една чаша варено едамаме съдържа 17 грама протеин, заедно с цели осем грама фибри“, казва диетологът Лейни Юнкин. Тези млади соеви зърна са богати на съединения, наречени изофлавони, за които е доказано, че имат противовъзпалителен потенциал.
Снимка: Freepik
Батата
Сладките картофи са питателен и универсален източник на въглехидрати, които имат редица предимства за намаляване на възпалението и загуба на тегло. Въпреки че сладките картофи са нишестени зеленчуци, те имат по-нисък гликемичен индекс от другите храни, което означава, че причиняват по-бавно и по-плавно покачване на кръвната захар. Това продължително освобождаване на енергия помага за предотвратяване на пикове и сривове на захарта, които могат да допринесат за възпаление и наддаване на тегло.
„Сладките картофи са богати на хранителни вещества кореноплодни зеленчуци, пълни с витамин А, фибри и други полезни витамини и минерали“, казва диетологът Лиза Ричардс. „Тези хранителни вещества правят сладките картофи отличен хранителен източник за здраве и имунитет.“
Хляб от покълнали зърна
Покълналите зърна в хляба повишават съдържанието и наличността на хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти. В допълнение, този въглехидрат обикновено има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други видове хляб. Това може да помогне за предотвратяване на инсулинови скокове и намаляване на възпалението, свързано с високата кръвна захар.
„Тостът с покълнало авокадо осигурява перфектния баланс на сложни въглехидрати, здравословни мазнини и фибри, като помага за стабилизиране на кръвната захар и помага при регулиране на теглото“, казва Кели Коста.
Снимка: Unsplash
Овесени ядки
Овесените ядки са богати на разтворими фибри, които помагат за регулиране на кръвната захар, като забавят усвояването на въглехидратите в кръвта. Това предотвратява скокове на кръвната захар и инсулина. В допълнение, разтворимите фибри в овесените ядки ви помагат да се чувствате по-сити, като намаляват общия прием на калории и насърчават загубата на тегло.
„Овесената каша е чудесен пълнозърнест вариант, който се усвоява бавно и по този начин осигурява стабилно освобождаване на глюкоза в кръвния поток, помагайки за стабилизиране на кръвната захар“, казва Коста.
Сицилиански портокал
Тези портокали са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант, известен със своите противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, намалявайки оксидативния стрес и възпалението.
Освен това сицилианските портокали съдържат флавоноиди, като антоцианини, които също имат противовъзпалителни свойства. Освен това тези портокали са с относително ниско съдържание на калории и съдържат много фибри, което помага при загуба на тегло.
„Портокалите са богати на важни хранителни вещества като витамин С, витамин А и антиоксиданти“, казва Ричардс.
Снимка: Freepik
Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.
Превод: GlasNews.bg