Германски учени са установиха, че алкохолът провокира сърдечни проблеми дори при млади и здрави хора

Учени от университетската болница в Мюнхен са анализирали данни от повече от 200 млади мъже и жени, които редовно пият алкохол. Те заключили, че пиенето на алкохол увеличава сърдечната честота с повече от 100 удара в минута, дори при здрави младежи.

"Клинично значими аритмии са възникнали при повече от 5% от здравите участници в проучването, главно във фазата на възстановяване. От кардиологична гледна точка изследването показа друго отрицателно въздействие на прекомерната консумация на алкохол върху здравето", коментира ученият Мориц Синер. 

Учените отбелязват, че алкохолните напитки могат радикално да нарушат работата на сърцето, причинявайки дългосрочни и вредни последици от аритмия. 

Според Федералния център за здравно образование всеки трети германски гражданин на възраст от 18 до 25 години редовно пие бира, вино или спиртни напитки. А сред тийнейджърите от 12 до 17 години всеки десети германец е пристрастен към алкохола.

Междувременно в  доклад на Американската асоциация за изследване на рака се посочва, че хората под 50 години все повече развиват рак на гърдата и колоректален рак през последните 60 години и пиенето на алкохол може да допринесе за заболяването. Авторите също описват тревожен модел: въпреки че смъртността от рак е намаляла, общата честота на няколко вида рак необяснимо нараства. 

Превод: GlasNews.bg