Новите промени в Наредба 4, влезли в сила на 1 септември 2024 г., създават сериозни затруднения за пациентите и възраждат проблема с така наречения "аптечен туризъм". Това алармира Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в България, като изрази загриженост, че пациентите отново ще трябва да обикалят множество аптеки, за да намерят необходимите им лекарства в изключително краткия срок от два дни.
 
Според Константин Попов, главен секретар на Инициативния комитет, новият регламент не е бил тестван в реални условия и вече създава проблеми както за медицинските здравните специалисти, така и за пациентите.
 
„Аптеките не разполагат с новите електронни бланки, а лекарите все още изписват стари рецепти с до три лекарства. За да избегнат проблеми с Националната здравно-информационна система, генерират няколко рецепти с един и същи номер, което затруднява изпълнението им“, сподели Попов.
 
Най-сериозният проблем, обаче, се оказва краткото време за изпълнение на рецептите. Пациентите имат само два дни след частичното изпълнение на рецептата, за да получат останалите медикаменти. Това създава излишно напрежение и стимулира така наречения „аптечен туризъм“, при който пациентите трябва да обикалят множество аптеки в търсене на необходимите им лекарства.
 
 „Преди пациентът имаше 15 дни да изпълни цялата си терапия, сега времето е свито до само два дни, което е крайно недостатъчно“, коментира Попов.
 
Той подчертава, че тези промени не само влошават обслужването на пациентите, но и са показател за по-дълбоки системни проблеми – най-вече недостиг на средства в Националната здравноосигурителна каса. Според него, липсата на финансиране принуждава институциите да приемат неработещи решения, които рефлектират пряко върху комфорта и качеството на живот на пациентите.
 
„Това е погрешен подход към обслужването на пациенти. Вместо да улеснят достъпа до лечение, новите правила създават допълнителни трудности и неудобства“, подчерта Попов. Той също така добави, че софтуерните доработки, необходими за изпълнение на новите изисквания, са довели до допълнителни разходи за медицинските специалисти, което допълнително натоварва здравната система.
 
Инициативният комитет на магистър-фармацевтите, в който членуват собственици на аптеки с договор със Здравната каса от над 20 години, призова властите за спешни действия и ревизия на въведените промени, за да се избегнат сериозни последици както за медицинските специалисти, така и за пациентите, които са основните потърпевши.