Въпреки че безалкохолната бира е доста популярна напитка, която се консумира дори от хора, които не понасят алкохола, учените съветват да помислите внимателно, преди да изпиете още една чаша пенлива напитка. Ново проучване хвърли светлина върху връзката между безалкохолната бира и развитието на вредни бактерии.

Традиционните безалкохолни бири имат присъщи антимикробни свойства, което ги прави по-малко податливи на хранителни патогени. Тези свойства включват съдържание на етанол, горчиви хмелови киселини, високи нива на киселинност и редица други фактори. В резултат на това случаите на хранително отравяне от бира са редки.

Изследванията показват, че концентрации на етанол, вариращи от 3,5 до 5%, са ефективни при инхибиране на растежа на повечето хранителни патогени, пише Medical News. Въпреки това, някои щамове бактерии могат да оцелеят в напълно устойчива бира поради недостатъчно охлаждане.

Поради нарастващата популярност на нискоалкохолната (под 2,5%) и безалкохолната бира (под 0,5%) съществува потенциален риск от увеличаване на броя на патогенните микроорганизми. Голяма част от съществуващите изследвания се фокусират върху традиционните бири, оставяйки празнина в знанията за безалкохолните версии.

Целта на скорошно проучване беше да се определи как концентрацията на етанол, температурата на съхранение и нивата на киселинност влияят върху растежа на бактерии като E. coli, Salmonella enterica и Listeria monocytogenes в ниско- и безалкохолна бира.

Резултатите показват, че E. coli и S. enterica могат да оцелеят и в двете бири, независимо от температурата, нивото на рН и алкохолното съдържание. L. monocytogenes се оказа по-малко устойчив. В безалкохолната бира микробната популация намалява при определени стойности на pH, особено при 4°C.

В бира със съдържание 3,20% всички бактерии намаляват при 4°C. Въпреки това, при 14°C, въпреки че E. coli и S. enterica намаляват, нивата остават ниски през целия 63-дневен период на изследване. Нивата на L. monocytogenes бяха под откриваемите граници през първите 10 дни.

Проучването заключава, че съдържанието на алкохол и температурата на съхранение са ключови фактори за определяне на растежа на пренасяните с храни патогени. Безалкохолната бира демонстрира по-висока уязвимост към микробен растеж в сравнение с нискоалкохолните си колеги. За потребителите, разбирането на потенциалните рискове и насоките за съхранение на тези напитки може да помогне да се гарантира тяхната безопасност, казаха авторите.