Ново изследване показва, че еритритолът – често използван заместител на захарта – може да повиши риска от съдови проблеми като инсулт.

Учените открили, че нивото на еритритол, еквивалентно на това в една енергийна напитка, увеличава оксидативния стрес и нарушава производството на азотен оксид в клетките на мозъчните кръвоносни съдове.

Оксидативният стрес може да увреди клетките, а азотният оксид е ключов за разширяването на съдовете и нормалното кръвообращение.

Изследването поставя под съмнение възприемането на еритритола като безвреден подсладител и подчертава нуждата от умерена консумация, особено при хора с рискови фактори за съдови заболявания, коментира един от учените.

Резюмето на проучването беше представено на Американския физиологичен форум и ще бъде публикувано в сп. Journal of Applied Physiology.

Превод: GlasNews.bg