Хората, които консумират повече дребни безкостилкови плодове, имат по-ниско кръвно налягане. Боровинките и ягодите съдържат изобилие от растителни съединения, наречени антоцианини. Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.
Авторите на настоящото проучване от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които хапват повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34 процента по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.
Учените също така смятат, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане, пише novini.bg. Експертите допускат, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане.
Прочетете още
- 14:00 Как да си направим кална алея пред блока – пловдивчанин ни показа СНИМКИ
- 12:00 Ще се къпят в щастие: три зодии, които ще имат късмет до края на април
- 15:00 Баба къса теменужки в Морската градина, в Мрежата се разрази дискусия СНИМКИ
- 13:22 Зверско задръстване на изхода на Симитли по пътя за Кулата СНИМКИ