В интерес на истината не само боровите шишарки могат да имат благоприятен ефект.

Кората и иглите на дървото също са богати на полезни вещества, но шишарките ги съдържат в най-голямо количество. Освен това те са по-удобни за използване.

Съставът на шишарките включва:

• фитонциди;

• флавоноиди;

• липиди;

• витамини от групи A, B, C, E, H, P, U. Всеки от тях е полезен по свой начин. Например витамин С укрепва стените на кръвоносните съдове, витамин Р ги прави по-еластични, а витамин В нормализира общото кръвообращение;

• микроелементи като калций, желязо, магнезий, йод, манган, селен, фосфорна киселина. Подобно на витамините те имат разнообразни благоприятни ефекти върху човешкото тяло, по-специално върху сърдечносъдовата система;

• танини. Веднъж попаднали в тялото, те нормализират кръвното налягане и започват да участват в регенеративните процеси;

• полиненаситени киселини. Необходими са за отстраняване на холестерола от организма. Благодарение на тях съдовете започват да се изчистват;

• етерични масла.

Благодарение на тези компоненти боровите шишарки могат да окажат:

• антивирусен ефект;

• унищожават бактериите и гъбичките;

• унищожават патогенната микрофлора в червата;

• укрепват стените на кръвоносните съдове;

• изчистват съдовете от холестеролни плаки;

• стабилизират кръвното налягане;

• стабилизират нивото на вътречерепното налягане;

• допринасят за отстраняване на симптомите на заболявания на дихателната система;

• подобряват артрита;

• осигуряват успокояващ ефект върху централната нервна система.

Несъмнено сериозните патологии, включително и инсултът, изискват традиционно лечение с употребата на лекарства. Но може да подсилите ефекта им с методите на нетрадиционната медицина, сред които си струва да акцентирате на лекарствата и билковите препарати на базата на борови шишарки.

Показания за употреба при патология

За лечение на инсулт не се използват борови шишарки, както и другите методи на нетрадиционната медицина. В този случай помощта трябва да се предоставя само в медицинско заведение.

Средствата на базата на борови шишарки могат да започнат да се приемат в периода на рехабилитация или ремисия. Показания за употребата им може да бъде самият факт за висок риск от инсулт, както и вече прекаран инсулт или последствията от него:

• главоболие и замаяност;

• нарушена активност на части от тялото;

• нарушени функции: визуална, реч, интелектуална;

• слабо състояние.

Как да си съберем правилно шишарките?

На първо място е необходимо да се отбележи, че за различните региони най-оптималният период за бране на шишарките може да варира. Този период от време варира от края на май до началото на август.

Съществуват определени критерии, на които трябва да отговарят шишарките, за да са подходящи за приготвяне на лечебни средства. Те включват:

• Размер. Трябва да е среден размер, с дължина около 4-4,5 сантиметра;

• Форма. Шишарките не трябва да бъдат разтворени по дължина;

• Състояние. Трябва да е задоволително. Това означава, че не бива да имат наранявания, процеси на гниене;

• Цвят. Трябва да е зелен;

• Структура. Според тактилните усещания те трябва да са с умерена плътност, по-близо до меко състояние. Струва си да изберем смолисти шишарки. Те се наричат “женски”. За да разберете, че шишарката е подходяща за събиране, можете да се опитате да я пробиете с нокът. Това трябва да стане без усилие.

Качеството на лекарствата, произведени от тях, ще зависи от това какви точно шишарки ще се събират. Затова трябва да обърнете внимание на самото дърво, от което планирате да събирате плодове. То не трябва да има изразени дефекти, свързани със заболявания, гниене, насекоми.

Ефективни рецепти при различни патологии

Лечението на инсулт с борови шишарки може да се провежда по различен начин. Някои пият отвари, други предпочитат спиртните настойки.

Конфитюр

Конфитюрът от борови шишарки е по-подходящ не за лечение на вече случил се инсулт, а за неговото ранно предотвратяване.

Той е идеален за хора, които имат склонност към съдови заболявания, както и за възрастни. Рецептата за конфитюра не е никак сложна за приготвяне.

Начин на приготвяне:

1. Един килограм борови шишарки се измиват добре и се добавят към тенджера, пълна с три литра вода.

2. Течността се оставя да заври, след което да къкри на слаб огън още 4 часа.

3. Готовата отвара се оставя да се охлади за около 10-12 часа.

4. Течността се отделя от шишарките.

5. Добавете 2,5 кг захар към отцедената отвара.

6. Добавете отново шишарките към отварата.

7. Оставете да ври отново на котлона в продължение на 2 часа, на среден огън.

Готовото сладко се изсипва в бурканчета. То не само помага за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове, но има и видим антивирусен ефект.

Отвара

На тези, които не знаят откъде да започнат лечение с шишарки след инсулт, препоръчваме да си приготвят лечебна отвара. Необходими са само две съставки: шишарки и вода.

Начин на приготвяне:

1. Измийте 6 средно големи шишарки и ги сложете в съд с един литър вода.

2. Варете сместа около 15 минути на средно силен котлон.

3. Готовата отвара се отстранява от огъня и се оставя да се запарва поне половин час.

Това средство се препоръчва да се приема по половин чаша, до четири пъти на ден.

Използването на шишарките срещу инсулт под формата на отвара ще ускори процеса на възстановяване след прекаран инсулт.

Тинктури

Тинктурите от борови шишарки могат да се похвалят с концентрираното си действие. Можете да обмислите варианти за приготвянето им - със спирт или с ракия.

Първа рецепта:

1. 40 грама шишарки се измиват и поставят в буркан.

2. Заливат се с 200 милилитра алкохол или спирт.

3. Тинктурата се поставя на тъмно и хладно място за две седмици. Всеки ден трябва да се разбърква.

4. След като изтече времето, тинктурата се прецежда.

Приема се по една супена лъжица, до три пъти на ден. Да се съхранява само в хладилник.

Втора рецепта:

1. В буркан се смесват борови шишарки и ракия в съотношение 1:10.

2. Сместа настоява 14 дни в хладно помещение, защитено от слънчева светлина.

3. Крайният продукт се прецежда внимателно.

Тинктурата се препоръчва да се взема по една супена лъжица, до 3 пъти на ден.

Трета рецепта:

Има варианти на тинктури, където в допълнение към основните два компонента можете да използвате спомагателни, например ябълков оцет.

1. 10 борови шишарки, измити, поставете в буркан и долейте половин литър ракия. Може да се използва и спирт.

2. Оставете буркана на хладно и тъмно място.

3. След 10 дни прецедете тинктурата и добавете към нея 10 грама ябълков оцет. Всичко трябва да се смеси добре.

Тази тинктура може да се приема по една чаена лъжичка, добавена към чаша чай.

Противопоказания

Въпреки факта, че боровите шишарки са изключително натурален продукт, дори и те си имат противопоказания. Следователно, преди да започнете да ги приемате, е важно да се изключат следните фактори:

• индивидуална непоносимост. Изразява се в алергична реакция, най-опасната от които е оток на Квинке и анафилактичен шок;

• бъбречно заболяване;

• заболявания на пикочните пътища;

• чернодробно заболяване.

В допълнение, трябва да се има предвид, че някои компоненти на продуктите на базата на борови шишарки също могат да имат отрицателен ефект върху организма. Например, ако пациентът има стомашна язва, тогава не е препоръчително да се използват боровите шишарки под формата на алкохолна тинктура, но отварата е напълно подходяща за лечение на последствията от инсулта./zdrave.to

Милена ВАСИЛЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!