Да живееш дълъг и здравословен живот е мечтата на всеки човек и това, което ядеш, може да помогне за това. Някои хранителни навици, наблюдавани при столетниците, включват обилна закуска, ядене предимно на растителни храни, избягване на диети за отслабване и умерена консумация на алкохол и сладкиши. 

Експертът по дълголетие Бен Майерс, д-р Брадли Дж. Уилкокс и диетологът Ейми Дейвис разказват за RealSimple на какви хранителни навици трябва да обърнете внимание, ако искате да живеете до 100 години, и посочват някои от храните, които столетниците често ядат.

Бобови растения

Една от най-добрите храни за столетниците са бобовите растения, които са богати на фибри и съдържат растителни протеини, обяснява Дейвис. Смята се, че храните, богати на фибри, помагат за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар и намаляват риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Зехтин

Този кулинарен продукт е богат на здравословни ненаситени мазнини, които поддържат оптимални нива на холестерола. Също така е богат на микроелементи като растителни съединения, витамин Е и витамин К, които служат като антиоксиданти за намаляване на възпалението в цялото тяло, като допълнително намаляват риска от хронични заболявания.

Ядки и семена

„Ядките, които са пълни с витамини, минерали и ненаситени мазнини, също са основни в диетата на столетниците“, казва Дейвис. „Ядките се свързват с намален риск от сърдечни заболявания и възпаления, вероятно поради богатото им съдържание на антиоксиданти.“ Като се има предвид, че семената имат подобен хранителен състав като ядките, те също имат подобен ефект върху дълголетието.

Чай

Независимо дали е зелен, черен, билков, кофеинов или безкофеинов, чаят е една от най-добрите напитки сред столетниците. Това вероятно се дължи на много богати на антиоксиданти растителни съединения, които съдържа. Всъщност е доказано, че консумацията на чай поддържа имунитета, сърцето, червата, мозъка и метаболитното здраве.

Морски дарове

Някои видове морски дарове (като мазна риба) осигуряват един от малкото естествени, концентрирани източници на омега-3 мастни киселини, които са мощни противовъзпалителни средства, които насърчават оптималното здраве на имунната система, мозъка и сърцето.

Пълнозърнест хляб с квас

Пълнозърнестите храни са богати на фибри, минерали и витамини от група В, особено в сравнение с техните бели, рафинирани аналози", обяснява Дейвис. „Консумацията на пълнозърнести храни е свързана с по-нисък риск от смъртност от сърдечно-съдови заболявания и рак."

Изследователите също така са установили, че много хора, живеещи до 100 години или повече, пекат собствен хляб - често използвайки жива закваска. Тази жива култура от бактерии предизвиква ферментация в тестото за хляб, като помага за смилането на част от съдържащия се в него глутен и повишава смилаемостта на крайния продукт. Хлябът с квас също има по-нисък гликемичен индекс от другите видове хляб, което насърчава контрола на кръвната захар и здравословния метаболизъм.

Сладък картоф

Богат е на фибри и микроелементи като калий, витамин А, витамин С и растителни съединения, които спомагат за подобряване на имунитета, сърцето и метаболизма.

Куркума

„Куркумата е богата на фитонутриенти, като флавоноиди, които могат да бъдат полезни за дълголетието“, казва Уилкокс. Фитонутриентите, открити в куркумата, като куркумин, работят за намаляване на възпалението в цялото тяло, поддържайки цялостното здраве, както и целевите области като мозъка.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: depositphotos.com