Скорошно проучване, проведено в Харвардското училище по обществено здраве на името на T.H. Чан е открило потенциална връзка между консумацията на тъмен шоколад и намаления риск от развитие на диабет тип 2. Тоест учените са открили потенциален кандидат за превенция на това опасно заболяване, което е много популярно сред милиони хора, пише ScienceAlert.

Проучването е публикувано в списанието BMJ и включва 111 654 медицински сестри, които внимателно са записвали своите хранителни навици, включително консумация на шоколад, между 70-те и 80-те години на миналия век. Установено е, че хората, които ядат пет или повече порции тъмен шоколад на седмица, са с 21% по-малко склонни да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които рядко или никога не си позволяват шоколад.

Докато черният шоколад изглежда помага на участниците да контролират теглото си, млечният шоколад показва различна тенденция. Повишената консумация на млечен шоколад е свързана с повишено телесно тегло и няма никакъв защитен ефект срещу диабет. Изследователите подчертават, че получените от тях данни показват корелация, а не причинно-следствена връзка, и предполагат, че е необходима допълнителна работа за идентифициране на точните механизми на тази връзка.

Едно възможно обяснение е високото съдържание на флаваноли в черния шоколад. Флаванолите, съединения, присъстващи също в плодовете и зеленчуците, вече са свързани с различни ползи за здравето, включително подобрено метаболитно здраве и намален риск от диабет. Обратно, повишеното съдържание на захар в млечния и белия шоколад може да отмени тези потенциални ползи и евентуално да увеличи риска от кардиометаболитно заболяване.

Разпространението на диабета остава глобален проблем, като през 2019 г. са засегнати 463 милиона души. Според прогнозите до 2045 г. тази цифра може да достигне 700 милиона. Това заболяване изисква строга диета и контрол на кръвната захар, за да се предотвратят сериозни усложнения. Следователно идентифицирането на такива диетични фактори като черния шоколад, които могат да допринесат за превенцията на диабета, е обещаваща посока за намеса в здравеопазването, според авторите.

Въпреки че тези резултати добавят към нарастващия набор от доказателства в подкрепа на стратегии за превенция, базирани на диета, експертите предупреждават да не се правят големи промени в диетата само въз основа на това проучване. Необходими са допълнителни рандомизирани контролирани проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се проучат участващите биологични пътища, казват те.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: pexels.com