В подготовката за започването на детска градина или ясла, родителите често се сблъскват със списък от задължителни медицински изследвания, които трябва да бъдат направени за децата им. Д-р Станимир Белчев от Германско-българска лаборатория "Зинвест" разяснява кои изследвания са необходими, каква е разликата между изследванията за ясла и градина, и как лабораторията понижава цените си, за да улесни семействата в този важен период. Освен това, лабораторията предлага разнообразие от специализирани услуги както за здравни книжки, така и за профилактики на цели фирми.

-Д-р Белчев има ли задължителни изследвания, които трябва да се направят преди започване на детска градина и ясла?

-Да, има такива изследвания, като при нас за удобство на пациентите са отделени в разширени и базови пакети. Разширените пакети са всъщност изследванията, които трябва да се извършат преди започване на детска градина и ясла. В базовите пакети, за удобство сме поставили микробиологично изследване на фецес и паразитологично изследване, които могат да бъдат поискани от детската градина или ясла при необходимост.

-Има ли разлика от изследванията за постъпване в детска градина и детска ясла?

-И да, и не, защото изледванията, които се извършват на детето са същите. Разликата обаче е, че при започването на ясла е необходимо единият родител на детето да се изследва за Васерман.

-Защо д-р Белчев ,точно сега Германско-българска лаборатория Зинвест понижава цените на изследванията за започване на детска градина, детска ясла, както и на  изследванията, необходими за здравните книжки?

-Причините са две! Първата е, че през този период, визирам месеците август и септември, се извършват най-голям брой такива изследвания и ние можем да ги работим серийно, тоест нашият разход е по-малък. Другата причина е, че това ще подпомогне бюджета на семействата с деца преди началото на учебната година. Това е и смисълът на нашите кампании със специални цени - да осигуряваме необходимите изследвания за съответния месец от годината, в които те са най-нужни!

-Извършвате изследвания и за здравни книжки. Възможно ли е да се изследват фирми и цели колективи? Възможно ли е да се извършват профилактики във фирми и предприятия?

-Да, разбира се! Може да ни изпратите е-мейл със запитване на  [email protected] . Всички фирми и колективи в гр.София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Димитровград, Асеновград могат да бъдат изследвани. Възможно е и за други градове, защото имаме логистична служба, свързваща лабораториите ни, но разбира се това става с предварителна уговорка и определено не за всички градове. Относно профилактичните изследвания- да, можем да извършваме разнообразни профилактични изследвания на предприятия и заводи, като дори е възможно да осъществяваме пробовземане директно в съответните фирми и да регистрираме пробите с изнесени работни места. Това позволява при профилактика да се извършват и допълнителни изследвания, като много от тях се изпълняват в специализирани лаборатории в Германия. Видът на изследванията, които извършваме е огромен, говорим за хиляди анализи, които дават важна информация за повечето отклонения в здравето на работниците, свързани с уникалния работен процес на всяко предприятие. Имайте в превдид, че профилактиките се плануват дълго преди тяхното осъществяване, затова е добре да се обадите около два месеца преди провеждането им!

-Прочетох, че Германско-българска лаборатория Зинвест работи съвместно с германска верига лаборатории? Може ли повече информация?

-Германско-българска лаборатория Зинвест от над 20 години е в партньорски отношения с най-голямата европейска верига лаборатории Synlab и всяка седмица изпраща към Германия редица изследвания, които нямат аналог в България, като например изследвания за откриване на Алцхаймер, на мултиплена склероза, на феохромоцитом, на мултиплен миелом, за установяване  типа на болестта на фон Вилебранд, многобройни изследвания за лекарствено мониториране, изследвания на всички аминокиселини, изследвания за  хранителна непоносимост, придружени с диетичен режим и много други.

-Споменахте изследване за хранителна непоносимост, придружено с диетичен режим. Какво имате в предвид?

- Много сме доволни от това изследване! Дори думата изследване е твърде малка за него! Защото за разлика от повечето лаборатории, които изследват само хранителна непоносимост и дават на пациента единствено стойности за непоносимостта към храни, ние предлагаме нещо напълно различно. Първо, нашето изследване се извършва в Германия, в лаборатория с дългогодишен опит в изследването на хранителни непоносимости. Второ, то дава информация за хранителните непоносимости към множество храни(176 или 264 храни), показва препоръчаните храни, предоставя и циклична осемдневна диета, адаптирана към индивидуалните непоносимости на конкретния пациент, като всичката тази информация е на български език. Трето, пациентът получава рецепти за приготвяне на индивидуални хранителни менюта на английски език. И всичко това е общо около 40 страници, като предлагаме две опции за резултатите- на хартия в папка или на брандирана флашка.

Ето каква е и актуалната информационна кампания за м. септември на лаборатория "Зинвест":