Когато човешкото тяло остарява, това е придружено от появата на болки, побелели коси и бръчки. Заедно с това могат да се появят проблеми, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, остеопороза и когнитивен спад. Ето защо хората се съветват да се подложат на здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, които могат да поддържат физическото и когнитивното здраве.

Също така си струва да обмислите добавянето на яйца към вашата диета, защото те съдържат някои ключови хранителни вещества, които са важни за здравословното стареене, казва спортният диетолог на Elite Sports Тони Кастило пред Health Digest в ексклузивно интервю.

„Яйцата са добър източник на висококачествен протеин и отличен източник на витамин B12, както и хранителни вещества, включително холин (25% от DV в голямо яйце) и витамин D (6% от DV в голямо яйце), подчертава Кастило.

Проучване от 2018 г., публикувано в Journal of the American College of Nutrition, е установило, че холинът и лутеинът насърчават ранното развитие на мозъка и могат също така да предотвратят когнитивен спад по-късно в живота.

Диетологът обяснява, че холинът е критичен за целостта на клетъчната структура и сигнализирането.

Проучване от 2024 г. в списанието Nutrients е установило, че хората, които ядат яйца на средна възраст, имат по-добра когнитивна функция по-късно в живота. Дори мъже над 60 години, които ядат повече яйца, се представят по-добре на тестовете за памет след 16 години в сравнение с тези, които ядат по-малко яйца.

Освен това яйцата са един от малкото естествени хранителни източници на витамин D, който заедно с калция и специалните каротеноиди спомага за поддържането на здравето на костите. Според проучване от 2021 г. в Journal of Mid-life Health по-възрастните хора, които ядат повече яйца, имат по-висока костна плътност.

Кастило също подчертава необходимостта от консумация на яйца, особено за по-възрастните хора, за да се компенсират промените в протеиновия метаболизъм.

„Яйцата ви дават всички основни аминокиселини в лесно смилаема и бионалична форма“, казва той. Освен това яйцата не повишават нивата на холестерола, както се смяташе досега.

Превод: GlasNews.bg