Нивата на кръвната захар и телесното тегло са тясно свързани, засягайки цялостното здраве и метаболитната функция. Ефективният контрол на кръвната захар е от решаващо значение за поддържане на стабилни енергийни нива и предотвратяване на диабет. И както She Finds пише, постните протеини играят ключова роля в този процес. Те помагат за регулиране на кръвната захар и поддържане на здравословно телесно тегло, като забавят храносмилането и намаляват инсулиновите пикове.

Диетолози, анкетирани от изданието, назоваха 4-те най-здравословни източника на протеини - гръцко кисело мляко, суроватъчен протеин, дива риба и яйца.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с много други млечни продукти. Това означава, че кара нивата на кръвната захар да се повишават по-бавно, което помага да се избегнат внезапни пикове, които могат да повлияят на енергията и глада.

Освен това съдържа повече протеини от обикновеното кисело мляко, което може да подобри контрола на кръвната захар и да намали апетита.

Снимка: Shutterstock

Яйца

Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на въглехидратите. Това може да доведе до по-стабилни нива на кръвната захар и да намали вероятността от инсулинови пикове.

Както отбелязват диетолозите, яйцата осигуряват усещане за ситост, намаляват апетита и насърчават загубата на тегло. За диабетиците яйцата имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар, когато се консумират умерено.

Снимка: Shutterstock

Дива риба

Дивите риби, особено сьомгата, скумрията и сардините, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Доказано е, че тези здравословни мазнини подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват възпалението, което е от полза за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Снимка: Shutterstock

Суроватъчен протеин изолат

Суроватъчният протеин изолат е удобен и лесно смилаем източник на протеин, който може да се добавя към различни ястия и закуски, за да помогне за поддържане на балансирана диета и контрол на теглото.

А за отслабване суроватъчният протеин може да ускори метаболизма и топлинния ефект на храната. Изследванията показват също, че поддържа стабилни нива на кръвната захар и намалява апетита.

Снимка: Shutterstock

Превод: GlasNews.bg