На 13ти октомври отбелязваме Световния ден на зрението – международен ден за информираност, който се провежда всяка година, за да обърне внимание на заболяванията свързани със зрението и важната роля на регулярните прегледи при превенцията им. Хората получават от около 80% информация за заобикалящия ги свят

Според Световната здравна организация около 2,2 милиарда души в световен мащаб имат увредено зрение, като при 1 милиард, или почти половината, от тези случаи е имало възможност за предотвратяване на увреждането.

Данни на Международна агенция за превенция на слепотата сочат, че през 2020 година хората в България с нарушено зрение са 1,3 милиона, а 20 000 от тях със слепота.

Повечето хора с увредено зрение и слепота са на възраст над 50 години, но загубата на зрение може да засегне хора от всички възрасти.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това.

Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове.

Друго заболяване е макулната дегенерация. То засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. 

Допреди няколко години не съществуваше никакво лечение на макулната дегенерация.

В момента някои от формите и могат успешно да се лекуват посредством медикаменти, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или спират развитието на процеса.

GlasNews Ви припомня как да защитите зрението си и какво е синдромът на "сухото око". Вижте и тестовете.

Защитете зрението си: Неща, които е добре да избягвате

Синдром на "Сухото око": Работещите на компютър трябва да прочетат това

Само хора с „око на снайперист" могат да открият катерицата за под 30 секунди

Ако откриете патицата, имате орлово зрение. Само не увеличавайте изображението!