Най-вредна за нас е неспособността да взимаме решения. На хората не им пука и това е най-лошото, защото в тази мътна вода се появяват странни субекти и ще платят за това. Това заяви началникът на детската клиника на Инфекциозна болница в София, доц. Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Думите му са по повод поредните предсрочни избори, на които избирателите ще се явят.

„Сега разполагаме с тестове за откриване на COVID, с които през 2019 година разпознавахме инфекцията.  През 2019 COVID бе все едно свински грип. Общото за новия вариант на Ковид е, че ако се чувстваш добре, можеш да ходиш на работа. Коронавирусите се разпространяват по един и същи начин и всеки, който не е карал настоящият вариант ще се зарази”, обясни той.

„Ако хората не се чувстват добре, нека да почиват и да пият противовъзпалителни. Те обаче не лекуват”, подчерта доц. Мангъров.

„Коронавирусът в настоящия вид е една самоограничаваща се инфекция. Тя беше такава и във вида COVID -19. Няма нужда да се лекува с антибиотици. Единственото нещо при тежките случи бе да се подава кислород. Нямаше с какво да се лекува. Една значителна част от хората, които загинаха, се дължеше на свръх лечение и предозиране с лекарства и това скоро ще се докаже. Това е като в магазина, трябва да се продават стоките”, обобщи инфекционистът и даде за пример пациентите с придружаващи заболявания, като диабета.