С настъпването на лятото, много хора са развълнувани да тръгнат на пешеходен туризъм по любимите си местни пътеки или да се заемат с екскурзия извън града. Но преди да грабнете раницата си и да избягате навън, експерти по безопасен туризъм призовават за повишено внимание. Температурите вече се повишават в много части по света, а високите горещини имат потенциала да направят всяко пътуване рисковано - и дори фатално.

По-рано през юни млада двойка беше спасена на пешеходна пътека в калифорнийската пустиня, след като останали без вода. Момчето било в съзнание по време на спасяването, но приятелката му била в безсъзнание и в много тежко състояние.

Други не са имали такъв късмет. Миналата година 14-годишно момче загина, докато се разхождаше с двама членове на семейството в Националния парк Биг Бенд в Тексас. Температурата стигнала до 48 градуса по Целзий. През 2021 г. двойка, едногодишното им дете и кучето им загинаха в Калифорния, докато се разхождали в изключително горещ ден. Експерти казаха, че те вероятно са загинали от хипертермия (ненормално висока телесна температура) и дехидратация.

Но как да прекараме един приятен и, най-вече безопасен, планински туризъм в тези жеги?

Въпреки тези опасности, свързани с жегата, е възможно да тръгнете по пътеките безопасно, когато температурите скочат. Ето как да го направите според експертите.

Подгответе се за горещ поход преди време

Независимо дали е горещо или хладно, трябва да сте в разумна форма, преди да предприемете каквато и да е екскурзия. Ако планирате хълмист преход от 5 км, например, уверете се, че сте в състояние да изминете 5 предизвикателни километра, преди да стигнете до началото на пътеката.

Също така е добре да знаете степента на изпотяване, каза д-р Флорис Варденаар, асистент по хранене в Държавния университет на Аризона във Финикс. Той, който изучава физиологичния аспект на пешеходния туризъм, препоръчва да се претегляте преди и след преходите ви, след което да сравнявате всяка загуба на тегло с количеството вода, което сте консумирали по време на прехода.

„Загубата на телесна маса е добър прокси маркер за загуба на пот“, каза той. „Не трябва да губите повече от 2% от телесното си тегло по време на преход.“ Ако отслабвате повече от това, трябва да пиете повече течности.

Заредете се с много вода и носете филтър за вода

Водата е от съществено значение за всеки поход, независимо от сезона, но е от решаващо значение при горещо време. За съжаление много хора подценяват количеството вода, от което се нуждаят. „Винаги ходете с устройство за пречистване на водата и носете електролити“, казват експерти. Електролитните таблетки или напитки помагат за заместване на солите и минералите, загубени чрез потта, което помага за предотвратяване на заболявания, свързани с топлината, като топлинен удар и топлинно изтощение.

„Вземете допълнително вода, дори и да е тежка“, допълват експертите,

Разходете се сутрин, за предпочитане на по-сенчести пътеки

„Ползата от похода по-рано през деня в сравнение с по-късно вечерта е, че вечерта земята все още задържа топлина от деня“, каза Варденаар. - "Ще се излъчва топлина и от скалите."

Ако е възможно, изберете пътека, която се вие ​​през сенчеста гора, покрай вода или дори в хладен каньон или пещера. По този начин, ако се борите с жегата, можете да намерите сянка и вода за разхлаждане.

Носете леки, широки дрехи, които покриват по-голямата част от кожата ви

Ризата и панталоните с дълъг ръкав може да изглеждат контраинтуитивни в горещ ден, но те ще предотвратят слънчево изгаряне и ще предотвратят нагряването на кожата и тялото ви. "Трябва да покриете кожата си възможно най-добре", споделят експерти.

Покривалото за врата и туристическите ръкавици също са добра идея.

Вземете със себе си чадър за слънце, телефон и приятел

Уверете се, че имате напълно зареден телефон, в случай че трябва да се обадите за помощ. Преносимата батерия също е полезна. Експерти препоръчват слънчев чадър, който предпазва слънчевите лъчи от нагряване на главата ви. Ако е възможно, вземете със себе си приятел. Понякога, когато изпитвате дехидратация, топлинно изтощение или топлинен удар, не мислите ясно и не осъзнавате, че сте в опасност.

Когато се съмнявате, обърнете се

„Ако започнете похода си и мислите, че е твърде горещо, значи е твърде горещо“, казва Варденаар. Просто се обърнете и се върнете друг ден, каза той. Друг съвет: Обърнете се, когато половината вода свърши, дори и да не сте достигнали целта си.

„Вашето его е най-големият ви враг“, предупреди той. „Хората подценяват колко бързо могат да ескалират нещата. Не знаете кога тялото ви ще се откаже.“