Няма нищо лошо в това от време на време да изпиете студена кенче Coca-Cola, но ако го правите всеки ден, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, показват нови изследвания.
Въпреки че напитката отдавна не съдържа екстракт от кока, класическата рецепта на Coca-Cola все още не е най-здравословният избор. Компанията наскоро обяви, че подготвя нов продукт, направен с тростикова захар вместо с високофруктозен сироп, но той няма да замени оригиналната кола, а само ще я допълни.
Според последни проучвания, прекомерната консумация на напитки, подсладени с фруктоза, може да повиши риска от омазнен черен дроб с 50%, както и да увеличи вероятността от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.
Изследване сред 123 000 души във Великобритания показва, че дори една кенче кола дневно може да повиши риска от чернодробни проблеми наполовина. Друго проучване, публикувано в Nature Medicine, свързва сладките напитки с милиони нови случаи на диабет и сърдечни заболявания по света.
Производителите на безалкохолни напитки обаче твърдят, че тези проучвания са наблюдателни и не доказват пряка причинно-следствена връзка. Във Великобритания, например, безалкохолните напитки представляват едва 6% от общия прием на захар, според Асоциацията на производителите.
Въпреки това, една кенче класическа Coca-Cola съдържа около 35 грама захар – с 5 грама повече от дневната препоръка на британската здравна служба (NHS). Диетолози предупреждават, че тази захар уврежда зъбите, а съдържащият се кофеин (около 33 мг) може да предизвика зависимост.
След само 10 минути от изпиването на напитката, нивата на захар в кръвта се покачват рязко, а след 45 минути се усеща ефектът на кофеина – кратко чувство на енергия и добро настроение, последвано от рязък спад и отпадналост.
Макар компанията да предлага версии без захар и без кофеин, специалистите напомнят, че „без захар“ не означава „без подсладители“, а някои от тях също се свързват със здравословни рискове.
Coca-Cola заявява, че работи активно за намаляване на съдържанието на захар в продуктите си:
„Знаем, че хората се притесняват от прекомерната консумация на захар. Затова намаляваме количеството ѝ в над 500 наши напитки по света“, посочват от компанията.
Превод: GlasNews.bg