Хората, които прекарват повече от шест часа на ден седнали - независимо дали на бюро в офис, работят от вкъщи или дори само пред телевизора, е добре да пият една добре позната напитка. Според изследването хората, които седят дълго време и пият кафе, са с 1,58 пъти по-малка вероятност да умрат от каквато и да е причина, отколкото тези, които не пият кафе - като ефектът продължава до 13 години.

Проучването е първото по рода си и е проведено от изследователи от университета Soochow в Китай, преди да бъде публикувано в BMC Public Health. Проучването използва дългосрочни данни от хора в САЩ и установи, че пиенето на кафе изглежда предлага защита от отрицателните въздействия върху здравето от дългото седене всеки ден - включително сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Установено е, че тези, които пият кафе, имат по-добра защита от тези, които спортуват. Проучването на данни от 10 639 души показва, че тези, които седят часове на ден, са изправени пред повишен риск от смърт поради всякакви причини, ако не пият кафе.

Проучването предполага, че всяко количество кафе намалява риска, като две до три чаши на ден са най-ефективни.

Това следва по-ранни проучвания, които предполагат, че кофеинът в кръвта намалява риска от развитие на диабет тип 2 или сърдечни заболявания. Кафето също съдържа антиоксиданти, които могат да намалят възпалението, а други съставки в напитката са свързани с по-нисък риск от заболявания като болестта на Паркинсон.

Друго проучване свързва пиенето на кафе с по-нисък риск от рецидив на рак на червата. Изследователите казват, че са необходими повече проучвания, за да се разбере как и защо кафето може да намалява рисковете, свързани със заседналия начин на живот.

Превод: GlasNews.bg