Фармацевти от областите София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затвориха аптеките си за два часа. Членове на Инициативния комитет на фармацевтите в България протестираха в бели престилки пред Регионалните здравноосигурителни каси в страната. 

Това се случи в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването  и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината за недоволството е, че промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а аптекарите ще получат само част от предвидената такса. 

Те се опасяват от фалит на 1200 самостоятелни аптеки в страната, които са подписали договор с Касата, ако от от четвъртък влязат в сила новите промени в цитираната наредба.

„Мисля, че в Министерство на здравеопазването и НЗОК не са нито толкова заслепени, нито толкова непредвидливи, за да не знаят какво ще последва от всичко това. Надяваме се този ход да не е прелюдия към разчистване на пазара за вертикално свързаните аптечни вериги, защото както виждаме, те не подкрепят протеста.“, каза по време на протеста в Пазарджик Пенка Минева - магистър-фармацевт и член на Инициативния комитет на фармацевтите в България. 

Мащабен беше протестът и в Ямбол. 

„Ние ще бъдем ощетени, защото в момента, ако обслужваме един човек с няколко рецепти по Здравна каса и получаваме за всички рецепти, които са без надценка по пет лева, сега цялата терапия ще бъде съсредоточена в една голяма рецепта и таксата,  която Здравна каса плаща ще бъде 5 лева, а времето за обслужване  остава същото, дори повече.“, каза главният секретар на Инициативния комитет от магистър-фармацевти Константин Попов. 

„Ние чисто икономически след новите промени, които бяха въведени в Здравна каса, ще бъдем принудени или да прекратим договора със Здравна каса или да фалираме, защото икономически няма да можем да издържим да осигуряваме за нашите пациенти необходимите медицински терапии“, казва Дориана Чакърова, която е магистър-фармацевт от Пловдив. 

80% от лекарствата се водят реинбурсирани и аптеките нямат право на надценка върху тях. За извършване на услугата фармацевтите получават 5 лева от НЗОК. 

„Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работата си с НЗОК, то в населените места под 80 хиляди души означава, че ние трябва да затворим аптеките, защото хората се лекуват главно с лекарства, заплащани от фонда. Ние ще бъде принудени да работим в тази буря, защото не можем да кажем на нашите пациенти, че нямаме яснота и не можем да ви отпуснем лекарствата.“, споделя Милена Каменова, която е магистър-фармацевт и собственик на аптеки. 

От Инициативния комитет на магистър-фармацевтите прогнозират сериозен проблем с достъпа на лекарства и предлагат да се запазят досегашните правила.

От Инициативния комитет на магистър-фармацевтите изпратиха писмо до здравния министър д-р Галя Кондева и финансовия министър Людмила Петкова. В него те информират, че фармацевтите не са съгласни с внесения проект на Наредба 4 преди седмица. 

Те смятат, че  тази промяна е нецелесъобразна, несправедлива и ще компрометира достъпа по навременна терапия на пациентите, особено в малките населени места.

Причината за цитираният недостиг на финансови средства по бюджета на фонда в мотивите не е инспириран от подписалите договор с НЗОК търговци на дребно- собственици на аптеки в началото на годината. Идеята за повишаването на реинбурсацията на лекарствата за сърдечно-съдови заболявания през април също не е тяхна. 

„Нека тези политици, които са го предложили да понесат своята обществена отговорност. Не сме съгласни и с твърдението, че тази промяна се прави  за реализиране на по-пълна терапия, включително и възможност да се добавят нови медикаменти към нея. Идеята да се изпълнява частично рецептата според нас  ще доведе до напрежение и ще затрудни достъпа.“, се казва в писмото, подписано от Аделина Любенова – председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България. 

Тя припомня, че към момента пациентите са недоволни, защото лекарствата за ССЗ не са безплатни. Те доплащат за предписаните им терапии, защото Касата разплаща само най-евтините лекарства.

Предложението на фармацевтите е да се преосмисли предложения текст и да не се правят прибързани корекции, които ще създадат още по-голям сблъсък с интересите на всички участници в процеса на обслужване на населението с лекарства разплащани от фонда. 

„Освен това тенденцията все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които аптеките  нямат  право на надбавка, е плашеща. Тя ще доведе до фалит на голям брой аптеки, защото те работят основно с пациенти, които разчитат на Касата.  Тоест, този процес  се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Таксите не са решение.“, казват от Инициативния комитет и предлагат да се запази най-малко сегашния модел и  да се направи спешна среща, на която да се поставят проблемите и гледните точки.