Ревматоидният артрит е възпалително състояние. Някои хора с глутенова нетолерантност могат да чувстват, че приемането на глутен спомага за появата на техните симптоми.
Затова има хора, които смятат, че премахването на определени храни от диетата им, които причиняват възпаление, може да помогне на хората да контролират своите симптоми на ревматоиден артрит (РА). Храните, които причиняват възникване на кризи на РА, могат да са различни при всеки човек. При хора с цьолиакия, която е тежка форма на непоносимост към глутен, приемането му може да доведе до възпаление в организма. Ето защо избягването на глутен може да помогне на хората с непоносимост към него да подобрят симптомите на РА. В тази статия се обсъжда дали глутенът може да влоши симптомите на РА, както и кои храни да се ядат и да се избягват, пише на сайта medicalnewstoday.com.
РА е хронично състояние, при което имунната система неправилно атакува тъканите и синовиалната течност в ставите. Това причинява болка и възпаление в тях, което може да доведе до увреждане и деформация във времето. Връзката между диетата и РА не е напълно ясна. Премахването на определени храни от диетата може да помогне на някои хора да управляват симптомите на РА. Въпреки това учените трябва да проведат по-висококачествени изследвания, преди здравните специалисти да могат окончателно да свържат някои специфични храни със симптоми на РА. Също така, различните храни въздействат на хората по различни начини. Някои хора смятат, че приемът на глутен води до възпламеняване на техните симптоми и че премахването на глутена от диетата спомага за облекчаване на симптомите.
Цьолиакията е тежка непоносимост към глутена. Това е автоимунно заболяване, което засяга около 1 на 100 души по света. Цьолиакия и РА са автоимунни състояния, които могат да причинят възпаление в организма. При хора, страдащи от цьолиакия, приемът на храни, които съдържат глутен, може да доведе до мудност, подуване и проблеми с храносмилането. Той може също така да причини болка, подуване и възпаление в много области на тялото, включително в ставите. Това се случва, защото имунната система третира глутена като чуждестранен нашественик, така че погрешно атакува тъканта в червата. Някои от възпалителните протеини, свързани с този процес, могат да влязат в кръвния поток и да предизвикат промени в ставите, които могат да се усетят подобни на симптомите на артрит. Като цяло диетичните съвети за хора с РА включват прием на голямо разнообразие от здравословни храни и премахване на такива, които могат да причинят възпаление като преработени и сладки храни.
Колко често е заболяването цьолиакия при РА?
Хората с РА е възможно да имат чревна болест или чувствителност към глутен, отколкото хората без такова заболяване. Едно проучване отбелязва, че антитела, свързани с цьолиакия и непоносимост към глутен, се появяват по-често при хора с синдром на РА и Sjogren, отколкото хората без тези състояния. Друго проучване обяснява, че изглежда има припокриване между РА и цьолиакия. Изследователите разкриха, че хората с цьолиакия често имат маркери за РА (ревматоидни фактори) и че хората с РА често имат признаци на цьолиакия. Това обаче не означава, че всеки, който има РА, ще е с чувствителност към глутен. Търсейки тестове за РА и цьолиакия, веднага щом симптомите се появят, могат да помогнат на лекарите правилно да идентифицират основния проблем и да работят за намирането на най-доброто лечение.
Тестване за чувствителност към глутен
Лекарите могат да тестват за цьолиакия или за чувствителност към глутен, като използват кръвен тест. Като цяло, ако има по-високи нива на определени антитела, това означава, че човек има цьолиакия или е чувствителен към глутен. Ако кръвният тест се окаже положителен, човек може да открие, че премахването на глутена от диетата им ги кара да се чувстват по-добре като цяло. В някои случаи лекарят може да се наложи да вземе биопсия от тъканта в тънките черва, за да потвърди диагнозата. Необходимо е да се консумира глутен преди биопсията, за да се избегне получаването на фалшиво отрицателен резултат от теста.
Храни, които са полезни
Хората с чувствителност към глутен ще се почувстват по-добре от премахването на храни, които го съдържат. Това може да изглежда трудно в началото, но с времето трябва да стане по-лесно. Безглутеновите алтернативи на обикновените храни стават все по-широко достъпни.
Повечето основни хранителни групи не съдържат глутен, включително:
• зеленчуци, плодове, морски дарове, червено месо, млечни продукти, домашни птици, боб и бобови растения, ядки
Зърната са единственият източник на глутен. Естествените зърна без глутен включват:
• ориз, царевица, сорго, киноа, просо, амарант, овес без глутен, елда
Също така има и много естествено безглутенови брашна, от които да избирате. Производителите могат да правят заместители на брашното от горепосочените зърна в допълнение към храни като:
• картофи, маниока, фасул, леща или урид, кокос, чиа, лен, брашно от бадеми, лешници или жълъди
Въпреки това много производители пакетират тези зърна и брашна, като използват същото оборудване, което е нужно за опаковане на зърна, съдържащи глутен, което може да доведе до замърсяване. Хората, които са силно алергични към глутен, трябва винаги да четат етикета на продукта. На него може да е упоменато, че продуктът влиза в контакт с глутен или съдържа глутен. Пакетираните храни и продукти, които обикновено съдържат глутен, често имат алтернативи без глутен. Това включва всичко - от бисквити и печени изделия, до тестени изделия и хляб. Отново не забравяйте да прочетете етикета за съставките и да проверите дали продуктът е сертифициран като безглутенов, ако е необходимо. Спазването на здравословна диета също е важно за РА. Приемането на голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, подправки и пробиотични храни, може да помогне за насърчаване на цялостното здраве и намаляване на нивата на възпаление в организма.
Храни, които трябва да се избягват
Приемането на безглутенова диета е по-лесно от всякога, тъй като много безглутенови продукти стават достъпни. Въпреки това все още има редица храни, които хората биха искали да избегнат. Глутенът идва от няколко различни зърна. Всеки, който иска да има безглутенова диета, трябва да избягва:
• пшеница, лимец, камут, булгур, грис, тритикале, ечемик, ръж
Също така е полезно да се следват други насоки относно диетата и РА. Едно проучване препоръчва хората с РА да избягват да ядат храни, които могат да причинят възпаление като например:
• солени, преработени храни, масла, захар, животински продукти.
Необходими са повече изследвания, преди учените да могат да кажат с точност как различните храни засягат симптомите на РА. Някои изследвания показват, че хората с РА са по-склонни да страдат от цьолиакия. При хора с цьолиакия храненето с глутен може да предизвика възпаление и подобни на артрит симптоми. При тези хора елиминирането на глутена от диетата може да намали общото възпаление и да подобри симптомите им. Всеки, който подозира, че има алергия или чувствителност към глутен, трябва да се обърне към своя лекар.
Борис АЛЕКСАНДРОВ