Стресът не е за подценяване. Той може да окаже дългосрочни негативни ефекти у човек.
 
За съжаление стресът може да увреди здравето на сърцето ви и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Установено е, че стресът и безпокойството на работното място са най-честите причини служителите да вземат дългосрочен отпуск по болест и също така е една от най-честите причини за депресия. Според NHS най-честите физически симптоми на стреса включват главоболие, световъртеж, болки в гърдите, учестен пулс, мускулно напрежение и дори сексуални проблеми.
 
Но може да забележите не само физическите симптоми, но и проблеми със сърцето и мозъка. Има проучвания, които предполагат връзка между големи количества стрес и нередовен сърдечен ритъм. Учени от университета Лавал в Квебек, Канада откриха, че тези, които страдат от огромен стрес на работното място без удоволствие от живота, са изложени на по-голям риск от развитие на аритмия. Това е моментът, когато сърдечният ви ритъм става неравномерен и тези открития са публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация. Те също така установиха, че хората с висок стрес на работното място са с 83% по-склонни да имат аритмия и тревожното е, че това може да доведе до инсулти и сърдечна недостатъчност.

Освен това, стресът също може да повлияе на психичното състояние и плодовитостта, тъй като може да намали овулацията при жените и да повлияе на качеството на спермата при мъжете.
 
И накрая, стресът може да ви направи по-податливи на хрема, настинка или грип. Това се дължи на произвеждания кортизол, когато тялото ви се опитва да управлява стреса.
 
Има няколко начина, по които можете да си помогнете в справянето със стреса:

- Бъдете активни и спортувайте
- Отделете повече време за себе си
- Избягвайте нездравословните навици
- Помогайт на други хора
- Работете по-умно, не по-усилено
- Опитайте се да бъдете позитивни

Превод: GlasNews.bg