Лютите храни причиняват изгарящо усещане в езика, но това горене засяга ли стомашно-чревната система и има ли дълготрайни ефекти върху организма? Сочи се, че лютото може да влоши симптоми при възпалително заболяване на червата.

Когато ядем храна, която е била силно подлютена, започваме да изпитваме усещане за горене в устите ни. В зависимост от степента на люто в нея, това горене може и да се усили значително, като при много лютите храни причиняват и силна болка в устата. Търпимостта към люто е индивидуална, като се определя на генетично ниво, на ниво характер, и от зависимост мястото, където живее – в някои страни културите предразполагат към хранене с много пикантни храни, което постепенно може да повиши толеранса към лютото.

Причината лютите храни да „изгарят“ езика се крие в едно вещество, наречено капсаицин. То не изгаря повърхността на езика в действителност, а се свързва с определени рецептори за топлина, които съответно подават сигнал към мозъка, че в устата има нещо, което я изгаря. Повишените количества капсаицин водят до по-силно усещане за люто.

Но лютите храни не водят единствено до характерното „горене“ на езика. Яденето на люто може да доведе и до симптоми като главоболие, мигрена, проблеми със стомашно-чревната система. Лютото води до оплаквания като болки в стомаха, повръщане и диария. При налични заболявания на стомашно-чревния тракт, консумацията на много люта храна може значително да влоши симптомите. Пример за това са възпалителните заболявания на червата, които могат да бъдат лошо повлияни от пикантните храни.

Има и данни за влияние на лютите храни върху сърдечно-съдовата система. Когато изпитваме болка при хапване на люто, стресът върху организма може да доведе до забързване на сърцето и съответно до повишаване на кръвното налягане. Но освен него лютото няма зловредни ефекти върху сърцето, пише puls.

Множество фактори оказват влияние на ефектите от лютите храни върху организма, но данните от досегашните проведени научни изследвания потенциално водят до заключението, че освен ако няма проблеми със стомашно-чревния тракт, консумацията на люти храни няма да донесе зловредни ефекти върху организма. Дори има данни, които сочат за благоприятни ефекти от лютото върху организма, що се отнася до психично здраве.