На всички ни се е налагало да си купим дъвки - за освежаване на устата, за разсейване, дори и да развалим едра банкнота в магазина. Дъвченето на дъвка може да повлияе на различни части на тялото, казват експертите - по положителен и отрицателен начин.

Потенциални ползи

Подобрено здраве на устната кухина 

Дъвченето на дъвка увеличава производството на слюнка, която помага да се намали киселинността в устата и така предпазва зъбите от увреждания, посочи д-р Питър Арсено, зъболекар и преподавател в университета Туфтс.

Освен това движението при дъвчене помага за премахване на остатъци от храна и плака от зъбите и венците, подобно на четката за зъби, добавя д-р Арсено. Повечето слюнка може да предотврати и лошия дъх, причинен от сухота в устата.

Дъвките без захар са по-полезни, тъй като захарта подпомага растежа на бактерии, причиняващи кариес. Дъвките със заместители като ксилитол допълнително намаляват риска от кариеси, показва мета-анализ от 2022 г., според който редовното дъвчене на ксилитолова дъвка намалява риска от кариеси с около 17%.

Намаляване на киселини в стомаха

Допълнителната слюнка, генерирана от дъвченето, може да помогне за неутрализирането на стомашната киселина в хранопровода и така да облекчи симптомите на киселинен рефлукс, казва д-р Адити Стантън, гастроентеролог в Синсинати. Малко проучване от 2005 г. потвърждава, че дъвченето на дъвка без захар след хранене намалява нивата на киселина.

По-добра концентрация и намаляване на стреса

Въпреки че са нужни още проучвания, някои изследвания показват, че дъвката може да помогне за подобряване на концентрацията и ученето. Проучване от 2018 г. показва, че хора, които дъвчат дъвка по време на уроци, имат по-добри резултати на последващи тестове.

Също така има индикации, че дъвченето може да подобри настроението и да намали стреса краткосрочно, подобно на други нервни навици като потропване с крак или игра с косата, казва терапевтът Джена Уотсън. Според някои данни това може да е свързано с увеличения кръвен поток към мозъка при дъвчене.

Потенциални недостатъци

Проблеми с челюстта 

Дъвченето може да изостри проблемите с темпоромандибуларната става (ТМС), особено при хора, които стискат или скърцат със зъби, предупреждава д-р Арсено. Прекомерното дъвчене може да доведе до болки, щракане, главоболие и умора на лицето. Той препоръчва дъвчене на дъвка за кратко време (15-20 минути) след хранене, но при съществуващи проблеми с ТМС дъвката трябва да се избягва напълно.

Храносмилателни проблеми 

Въпреки че при някои хора дъвченето помага при киселинен рефлукс, при други може да засили симптомите, обяснява д-р Стантън. Понякога дъвченето може да отслаби мускула, предотвратяващ връщането на киселина в хранопровода.

Освен това прекомерното или бързо дъвчене може да доведе до поглъщане на въздух, причиняващо подуване, газове и оригване. Заместителите на захарта в дъвките като сорбитол и ксилитол могат да имат слабително действие и да причинят диария, спазми или коремни болки.

Излагане на микропластмаси

Повечето дъвки съдържат пластмаси като полиетилен и поливинилацетат, които придават еластичност. Според предварителни проучвания част от тези пластмаси се отделят при дъвчене, но все още не е ясно какво е влиянието им върху здравето. Изследователите препоръчват да не се сменя дъвката често, за да се намали експозицията на тези микропластмаси.