Брюкселското зеле е зеленчук, който често остава недооценен, но същевременно е изключително богат на хранителни вещества. То принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, което означава, че е близък роднина на броколите, карфиола и зелето. 

1. Богато съдържание на витамини и минерали

Една от най-забележителните черти на брюкселското зеле е неговото високо съдържание на важни витамини и минерали. Витамин C е един от ключовите елементи, който се съдържа в значителни количества в този зеленчук. Този витамин е известен със своята роля в укрепването на имунната система и борбата с възпалителните процеси в тялото. Витамин C също така подпомага производството на колаген, което подобрява здравето на кожата, косата и ноктите.

Друг важен витамин, съдържащ се в брюкселското зеле, е витамин K, който играе основна роля в кръвосъсирването и здравето на костите. Една порция брюкселско зеле може да осигури над 100% от препоръчителната дневна доза витамин K, което го прави изключително полезен за предотвратяване на костни заболявания като остеопороза.

2. Богат източник на антиоксиданти

Брюкселското зеле е мощен източник на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Тези нестабилни молекули могат да предизвикат оксидативен стрес, който е свързан с развитието на различни хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Един от най-силните антиоксиданти в брюкселското зеле е кверцетин, който помага за намаляване на възпаленията и укрепване на имунната система.

Освен това, брюкселското зеле съдържа съединения, наречени глюкозинолати, които се преобразуват в организма в биоактивни вещества с противоракови свойства. Те помагат за детоксикацията на организма и могат да намалят риска от развитието на някои видове рак, като рак на дебелото черво и рак на гърдата.

3. Подпомагане на сърдечното здраве

Здравето на сърцето е критичен аспект на общото благосъстояние, и брюкселското зеле може да играе важна роля в неговото поддържане. Високото съдържание на фибри в този зеленчук е особено полезно за намаляване на нивата на „лошия“ LDL холестерол, който е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания. Диетичните фибри помагат също така за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здравословно телесно тегло.

Освен фибри, брюкселското зеле съдържа омега-3 мастни киселини, които обикновено се срещат в по-големи количества в рибата. Тези киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми.

4. Подобряване на храносмилането

Диетичните фибри, присъстващи в брюкселското зеле, също така оказват положително влияние върху храносмилателната система. Фибрите подпомагат движението на червата, предотвратявайки запека и поддържайки здравето на стомашно-чревния тракт. Те също така стимулират растежа на полезни бактерии в червата, които са от съществено значение за доброто храносмилане и силна имунна система.

Консумацията на брюкселско зеле може също така да подобри усещането за ситост, като по този начин помага за контрол на теглото. Фибрите се разграждат по-бавно в организма, което води до по-продължително усещане за насита и намаляване на апетита.

5. Подкрепа за здравето на очите

Витамин A и неговите прекурсори, като бета-каротен, също са част от състава на брюкселското зеле. Тези съединения са изключително важни за поддържането на доброто здраве на очите и предотвратяване на свързани с възрастта дегенеративни заболявания, като макулна дегенерация и катаракта. Антиоксидантите в брюкселското зеле също така помагат за предпазване на очите от увреждания, предизвикани от свободни радикали и UV лъчение, пише puls.

Брюкселското зеле е много повече от обикновен зеленчук – то е истинска „суперхрана“, която предлага разнообразие от ползи за здравето. От подпомагане на имунната система и сърдечното здраве, до подобряване на храносмилането и защитата на клетките от оксидативен стрес, този малък, но мощен зеленчук заслужава по-голямо внимание в ежедневната диета.