Преди ваксинацията срещу коронавирус в диетата трябва да бъдат включени протеинови продукти: месо, риба, яйца, а след имунизацията трябва да се обърне внимание на нивото на витамините в организма, преди всичко витамин D, каза Виктор Тутелян, научен директор на Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии в Русия.

"Ваксината се въвежда, за да стимулира производството на специфични антитела. Антителата са протеинови структури, поради което има голяма нужда от протеини - това са месо, риба, яйца. Трябва да обърнем внимание на това в нашата диета", каза Тутелян пред репортери.

След ваксинацията, според Тутелян, трябва да се обърне внимание на витамините, преди всичко на витамин D, който е необходим за редица функции.

„Именно при коронавирус мнозина са диагностицирани с дефицит на витамин D и други мастноразтворими витамини“, каза Тутелян.