Учени са открили в лабораторен експеримент, че кофеинът може да помогне на бактериите да предотвратят навлизането на антибиотици в клетките им, което потенциално намалява тяхната ефективност.
Експертите обаче казват, че все още не е ясно как този ефект би се проявил при хората, така че любителите на кафе не трябва да се притесняват засега. Проучването е публикувано в списание PLOS Biology, съобщава Live Science.
Кофеин и E. coli
Учените знаят, че бактериите могат да се защитят, като премахват опасни вещества чрез специални транспортни протеини в клетките си. Това помага на бактериите да устоят на ефектите на лекарства, които иначе биха ги убили. Но досега не беше ясно как бактериите променят активността на гените, кодиращи тези транспортни протеини, в отговор на молекулите, с които се сблъскват.
За да разберат това, учените са изследвали реакцията на E. coli към 94 различни химични съединения, включително антибиотици и аспирин, както и вещества, произвеждани в червата, като вторични жлъчни киселини. Те са изследвали и молекули, открити в храната, като ванилин и кофеин.
Проучването показва, че много различни химикали могат да причинят промени в гени, свързани с транспортните протеини на бактериите, и следователно потенциално могат да повлияят на техния отговор на антибиотици.
Учените открили, че кофеинът намалява производството на транспортен протеин, наречен OmpF, който помага на антибиотици като ципрофлоксацин и амоксицилин да навлязат в бактериалните клетки. Теоретично, чрез намаляване на количеството на тези протеини, антибиотиците не могат лесно да достигнат целите си вътре в клетките, което намалява тяхната ефективност.
Учените също така открили, че една трета от генетичните промени, причинени от химикалите, са свързани с протеин, наречен Rob, който включва или изключва гени чрез свързване със специфични ДНК последователности. Проучването предполага, че Rob играе по-важна роля в адаптацията на E. coli към околната среда, отколкото се смяташе досега.
Любителите на кафе да не се паникьосват
Но все още не е ясно как кофеинът променя генната активност в E. coli или взаимодейства с Rob на молекулярно ниво. Освен това, учените все още не знаят дали ефектите, наблюдавани в лабораторни експерименти, се отнасят до реални инфекции при хората.
Лабораторният експеримент показва, че ефектите на кофеина върху бактериите биха могли да имат важни последици за човешкото здраве, но това ще трябва да бъде потвърдено в бъдещи изследвания.
Ейприл Хейс от Университета в Ексетър, която не е участвала в проучването, казва, че засега няма нужда да се тревожат любителите на кафе. Все още не е ясно дали кофеинът намалява способността на организма да се бори с инфекциите. Тя също така смята, че е изключително малко вероятно консумацията на кофеин да доведе до труднолечима инфекция при хората:
„Като цяло, това проучване е интересно, но не е причина за безпокойство сред потребителите на кофеин“.
Андрю Едуардс от Импириъл Колидж Лондон, който също не е участвал в проучването, казва, че тази научна работа все още не показва ясни доказателства, че пиенето на кафе ще повлияе на реакцията на човек към антибиотици. Той препоръчва на хората, на които са предписани антибиотици, да следват указанията на лекаря си и инструкциите, които са приложени към лекарството.
Бъдещите изследвания биха могли да разгледат и микроби отвъд E. coli. Изследователите подозират, че техните открития може да имат значение и за това как други бактерии променят своите транспортери с течение на времето.
Превод: GlasNews.bg / Снимка: CAVALLINI JAMES, BSIP, Universal Images Group via Getty Images