Всички искаме да живеем възможно най-дълго, защото наоколо има толкова много интересни неща. Това означава, че трябва да се грижите за здравето си през цялото време. Така сърдечно-съдовите заболявания (т.е. заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително коронарна болест на сърцето или ИБС) представляват 33% от всички смъртни случаи в света. Това е много. Доказано е, че диетата предпазва от сърдечни заболявания, но един въглехидрат е особено полезен за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ): фибрите.

Как фибрите влияят върху риска от сърдечно-съдови заболявания

Хората, които получават достатъчно фибри, са много по-малко склонни да страдат от сърдечни и съдови заболявания. Лекарите казват, че жените се нуждаят от най-малко 25 грама фибри на ден, а мъжете - поне 38 грама. Това означава, че като получават достатъчно фибри всеки ден, жените могат да намалят риска от развитие на сериозни заболявания с 32%, а мъжете с 49%. И това също, разбира се, е впечатляващо. Проблемът е, че 95% от хората не ядат достатъчно фибри всеки ден!

Как да получите повече фибри

Така че това е важен елемент от здравословната диета, поддържайки храносмилателната система, контролирайки нивата на кръвната захар и насърчавайки усещането за ситост.

Ето пет от най-добрите източници на фибри, които да включите в диетата си.

Пълнозърнести продукти

Пълнозърнестите продукти като овесени ядки, кафяв ориз, ечемик и пълнозърнест хляб съдържат неразтворими фибри, които подобряват храносмилането и насърчават редовната функция на червата.

Бобови растения
Фасулът, лещата, нахутът и грахът са богати на фибри. Бобовите растения също съдържат протеини, което ги прави чудесна възможност за вегетарианци и тези, които търсят алтернативни източници на протеини.

Зеленчуци

Броколи, моркови, зеле, спанак и сладки картофи са богати на фибри. Зеленчуците могат да се добавят към супи, салати или да се използват като гарнитура, за да се увеличи съдържанието на фибри в диетата.

Плодове
Ябълки, круши, малини, портокали и горски плодове са с високо съдържание на фибри. Много от тях съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, които са полезни за поддържане на нормални нива на захар и холестерол.

Ядки и семена
Бадемите, семената от чиа, ленените семена и слънчогледовите семки са източници на фибри. Те могат да се добавят към кисели млека, зърнени закуски или салати за увеличаване на фибрите и здравословните мазнини.