Многообразието от плодове през есента не е само в градините, освен тях, през този сезон е времето, в което могат да се съберат изключително голям брой лечебни растения. По гори и поляни са узрели много диви плодове, които чакат да бъдат събрани и изсушени. Освен това сега е и времето за събиране на корени и коренища. 

Глог. Традиционно плодовете на глога се използват като затягащо средство, в медицината растението се използва при сърдечно-съдови нарушения и неврози, а също така за подобряване на кръвообръщението, подобряване на сърдечния тонус, а също така и като капиляроукрепващо средство.

Плодовете на глога съдържат флавоноиди (естествени антиоксиданти), витамини (А, С, К и група В), магнезий, калий. Листата и цветовете на растението се събират през пролетта и лятото, докато плодовете се събират през месеците септември и октомври. Добре е плодовете да се събират в сухо време. След като са събрани, плодовете се почистват от листата и дръжките. Сушенето в домашни условия става обикновено на слънце или на шарена сянка.

Брош. Интерес представляват 3-4-годишните растения. Събират се корените, когато наземната част на растението е започнала да увяхва. Почистени и измити, те се сушат на слънце или на сянка.

Билката помага за разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, очиства матката и помага за образуването на костите. Действа още слабително, диуретично, жлъчегонно и за по-добро храносмилане. Брошът е полезен при скрофули, шипове, костна туберкулоза, жълтеница, абсцеси и други болести.

Божур. Медицинските свойства на белия божур са в издутите му грудести корени. Събирането им продължава до ноември. Извадените корени след старателно почистване се сушат на сянка или в сушилня. Добре изсушени, те са тъмнокафяви с неприятна миризма и горчив вкус.

Белият божур има спазмолитично действие и се прилага при менструални болки, схващане на скелетните мускули и стомашно-чревни спазми. Противовъзпалителните свойства на билката я правят полезна при лечението на ревматизъм и други възпалителни процеси.

Дрян. По съдържание на витамин С плодовете на дряна превъзхождат лимона и цариградското грозде. Богати са и на желязо, витамин Р, фитонциди, органични киселини.

Дрянът има тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно действие, консумацията му нормализира кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява апетита и балансира метаболизма, пише puls. 

Плодовете се берат от края на август до октомври. Сушат се на сянка или в сушилня. Изсушените дренки са червени или тъмно червени на цвят, без миризма и с кисело сладникав вкус.