Този клас плодове включва лимони, лайми, портокали и грейпфрут, както и много други хибриди и сортове. Те растат по цъфтящи дървета и храсти и се характеризират с цветна кожа и бяла сърцевина, която обгръща сочни сегменти. Интересно е, че почти една трета от всички цитрусови плодове се използват за приготвяне на сок.
Лимонът и Грейпфрутът са отличен източник на витамин С, хранително вещество, което укрепва имунната система и поддържа кожата ви гладка и еластична.
Мандарините имат много калий, фосфор, магнезий и мед.
Цитрусите включват над 60 разновидности на флавоноиди, каротеноиди и етерични масла и са отговорни за много от ползите за здравето.
Влакната в цитрусите имат няколко ползи за здравето, включително подобряване на здравето на храносмилателната система и подпомагане на загубата на тегло.
Портокалите са особено богати на разтворими фибри, вид влакно, което помага за понижаване на нивата на холестерола.
В сравнение с другите плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри.
Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории, което ги прави добър избор за хора, които искат да загубят или запазят теглото си. Могат да намалят риска от камъни в бъбреците.