Случаите на рак на кожата скочиха в Обединеното кралство, като експерти обвиняват повишаването на популярността на пакетните почивки до горещи слънчеви точки.

Данните показват, че процентите сред хората над 54 години са се повишили с почти 200% от 90-те години на миналия век, а нов анализ показа, че през 2017-2019 г. е имало 62,9 случая на 100 000.

Експертите казват, че както при повечето видове рак, ранното откриване е ключът към успешното лечение. Ето кои са признаците, за които трябва да внимавате, когато наблюдавате бенките си.

НЕРАВНА ФОРМА

От Национално здравно обслужване казват, че нормалните бенки обикновено са кръгли с гладки ръбове. Меланомите често имат неравна форма. Те могат да имат две различни по форма половини и неравни ръбове.

СМЕСЕНИ ЦВЕТОВЕ

Нормалните бенки обикновено са само в един цвят, но меланомите често са смес от два или повече цвята.

РАЗМЕР

Меланомите също са склонни да бъдат по-големи, често повече от 6 мм ширина.
ПРОМЯНА КЪМ ФОРМАТА

Специалистите съветват да се консултирате с вашия личен лекар, ако забележите нова бенка или промени в съществуваща бенка.

КРЪВЕНИЕ/СЪРБЕЖ

Други признаци, за които трябва да внимавате, включват бенки, които са подути и възпалени, кървят или сърбят.

Ако забележите някое от изброените по-горе, трябва да си уговорите среща с личния си лекар, за да провери бенката като предпазна мярка.

Експертите също така препоръчват да се предприемат стъпки за намаляване на излагането на слънце - като прекарване на време на сянка и покриване с тениска и шапка - и също така съветват редовното използване на слънцезащитен крем.
Ръководителят на здравеопазването на Cancer Research UK д-р Джули Шарп каза: „Независимо дали сте на почивка в чужбина или се наслаждавате на хубавото време по-близо до дома, важно е да предприемете стъпки за намаляване на риска от рак на кожата, особено ако изгаряте лесно. И не забравяйте, че слънчевото изгаряне не се случва само в най-горещите дни, можете да изгорите дори, когато е облачно. Най-добрият начин да защитите кожата си, когато слънцето е силно, е да прекарвате време на сянка, особено между 11:00 и 15:00 ч. Добре е да се прикривате с тениска, шапка и слънчеви очила. Носенето на слънцезащитни продукти също ще ви помогне да останете в безопасност на слънце.“

Превод: GlasNews.bg