Съществува медицинската концепция, че хроничното възпаление в организма може да бъде основна причина за развиването на онкологични заболявания, диабет, сърдечносъдови, автоимунни заболявания, както и състояния като болестта на Алцхаймер. Проучванията показват още, че хроничното възпаление в тялото може да засили процесите на стареене.
Думата „възпаление“ всъщност не предизвиква особена загриженост, но процесът може да бъде много опасен.
Възпалението е необходим защитен механизъм на тялото. Възпалението е опитът на тялото за самозащита.
Целта е да се премахнат повредени клетки, дразнителите или патогените и да започне лечебният процес. Въпреки това, хроничното (дългосрочно) възпаление може да бъде много вредно, пише Тиалото.
Сигурно няма да се изненадате от факта, че нашият начин на хранене влияе на възпалителната реакция в организма.
Ето и 6 храни, които причиняват възпаление в тялото:
Пържена храна
Почти всяка храна, която е пържена има по себе си дебел слой мазнина. Пържените храни се приготвят при температури между 175 и 190 градуса по Целзий. В този диапазон храната образува странични продукти (т. нар. крайни продукти на гликиране), които са много нездравословни. Всъщност тялото възприема тези продукти като заплахи и инициира реакция на възпаление.
Храни, съдържащи трансмазнини
В миналото преработените храни са били известни с това, че съдържат прекомерни нива на трансмазнини. Поради осъдителните медицински изследвания и реакцията на потребителите компаниите бавно, но сигурно започнаха да ги елиминират.
Все пак е разумно да проверите етикета на съставките на продукта за хидрогенирано или частично хидрогенирано растително масло. Причината е, че трансмазнините увреждат клетките, които облицоват кръвоносните ни съдове, а това стимулира възпалението.
Бял хляб
Белият хляб и тестените изделия бързо се разграждат до захари и се усвояват от организма. Тези продукти също причиняват възпаление. Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, свързва рафинираните зърна с по-високи концентрации на възпалителни протеини в кръвта.
Междувременно в същото проучване се казва, че консумацията на пълнозърнести продукти води до по-ниски нива на тези протеини. Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от белия, който си е направо нездравословен.
Алкохол
Алкохолът не е храна, но опасностите, които крие за човешкото здраве, не могат да бъдат пренебрегнати. По-специално, потенциално опасните реакции на възпаление, предизвикани от обилната му консумация. На теория алкохолът не трябва да води до трайни щети, освен ако не се прекалява с него.
Но редовната консумация може да позволи на бактериите да проникнат през чревната стена. Разбира се, наличието на бактерии инициира автоимунен отговор, който включва дразнене и възпаление.
MSG храни
Стотици съставки се добавят към храните по време на преработката им, за да подобрят вкуса на крайния продукт. Мононатриевият глутамат, известен като MSG, е една от най-противоречивите добавки. Любителите на бързата храна трябва да са особено внимателни.
Счита се, че мононатриевият глутамат предизвиква възпаление в тялото, въпреки че точните механизми не са добре известни. Смята се, че консумацията на MSG причинява възпаление на кръвоносните съдове. Много хора се оплакват от обриви, дразнене на кожата и възпаление след консумация на веществото. В много страни MSG в храната е посочен чрез номер E621.
Глутен
Може би няма хранителна добавка, която да е била подложена на такъв интензивен контрол през последните години колкото глутенът. Това вещество в зърнените култури и пшеницата е известно с това, че причинява подуване на корема и / или храносмилателни проблеми.
Тези и други открития убеждават все повече хора да спрат да консумират веществото. Смята се, че страничните ефекти, получени от глутена, включително храносмилателните, се появяват в следствие на възпалителна реакция към тази белтъчна смес. Глутеновата непоносимост предхожда множество болести като ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, псориазис, лупус и др.