Мъж, който пушил по кутия цигари на ден в продължение на 30 години, преживял рядко усложнение, причинено от навика му, при което му пораснали косми дълбоко в гърлото. 

През 2007 г. пациентът посещава лекарите с оплаквания от дрезгав глас, затруднено дишане и хронична кашлица. Той разказал на лекарите, че е започнал да пуши през 1990 г. на 20-годишна възраст и вече е забелязал случай, при който е изкашлял косъм. 

Въз основа на симптомите му лекарите извършили процедура, която им позволила да насочат малка камера по дихателните пътища на пациента и открили няколко косъма, растящи от област в гърлото му, която преди това е била оперирана. 

Въпреки че медицинският екип успява да отстрани космите, те продължават да растат отново и пациентът се връща в болницата всяка година през следващите 14 години със същите симптоми. 

Състоянието било лекувано едва след като 52-годишният вече мъж спрял да пуши и лекарите изгорили космените клетки в гърлото му през 2022 г., което ги спряло да се връщат отново. 

Мъжът от Австрия е диагностициран с ендотрахеално окосмяване или окосмяване в гърлото.

Състоянието е изключително рядко, като в медицинската литература са регистрирани само няколко случая. Причините са неясни, а авторите на доклада за случая твърдят, че това е едва вторият подобен случай. 

Лекарите обаче твърдят, че в този случай растежът е предизвикан от тютюнопушенето.

Експертите заявиха, че тютюнопушенето може да причини възпаление на тъканта в гърлото, което може да накара стволовите клетки да се превърнат в космени фоликули - или група клетки и структури, които израстват като косми.

В гърлото на мъжа е имало от шест до девет двусантиметрови косъма, като някои от тях са успели да преминат през гласните му кухини и да израснат в устата му.

Разкривайки случая в американското списание "Case Reports", лекарите казват: "Предполагаме, че началото на растежа на космите е предизвикано от пушенето на цигари от пациента. Това може да е предизвикало и стимулирало растежа на ендотрахеалните косми. Но, разбира се, това предположение не може да бъде доказано поради рядкостта на подобни случаи".

Лекарите също така отбелязват, че пациентът едва не се е удавил на 10-годишна възраст, което е довело до разрязване на трахеята му - частта от дихателната тръба под гласовите кухини - за да се постави въздушна тръба и да може да диша. 

По-късно отворът е затворен с помощта на хрущял и кожа от ухото му, а откритите около мястото косми са трансплантирани в гърлото.

Пациентът съобщава, че симптомите му са започнали през 2006 г., около 16 години след като е започнал да пуши. 

Той се оплаква от затруднено дишане през нощта, хрипове, хъркане и хронична кашлица.

Когато първоначално потърсил медицинска помощ през 2007 г., лекарите открили и възпаление в гърлото му и образували се струпеи.

Наред с отстраняването им, той е лекуван с антибиотици, тъй като лекарите са установили, че космите са покрити с бактерии.

През следващите близо 15 години мъжът посещава лекарите за повторни прегледи и многократно отстраняване на космите.  

Всеки път, когато косъмът е бил отстраняван, те са казвали, че пациентът веднага е получавал облекчение от симптомите си.

Въпреки хроничното заболяване лекарите не искат да извършат лечебната процедура, докато мъжът не спре да пуши, което той прави през 2020 г., пише Вести.

Растежът на космите в крайна сметка бил спрян, след като лекарите извършили ендоскопска аргонплазмена коагулация - изгаряне на корена, от който расте косата - когато пациентът бил на 49 години. 

Една година след тази процедура от гърлото били отстранени два косъма и била извършена още една коагулация. Оттогава досега не са израснали никакви косми.