Лекар, завършил Харвард, сподели кои често консумирани плодове може да навредят на червата. Д-р Сурабх Сети, гастроентеролог от Калифорния, публикува в Instagram (където има над 1,2 млн. последователи) класация на плодовете – от най-полезни до най-вредни за стомашно-чревното здраве.
Най-полезни според него са боровинките, богати на антоцианини и разтворими фибри, които хранят микробите и намаляват възпалението. Високо в списъка са също кивито и нарът.
В дъното на класацията попадат гроздето – заради високото съдържание на захари и риск от преяждане, и бананите, когато са прекалено узрели. „При много узрели банани нишестето се превръща в прости захари, които бързо повишават кръвната захар и дават по-малко гориво за чревните бактерии. Те могат да предизвикат и подуване,“ обяснява д-р Сети.
Той препоръчва леко зелени банани, тъй като съдържат устойчиво нишесте, което се ферментира от микробите и създава мастни киселини с къса верига – полезни за дебелото черво.
Превод: GlasNews.bg