Със сигурност брадите могат да изглеждат доста ефектно.

Но един лекар отправи предупреждение за потенциалните болезнени последствия, които те могат да крият.

„Брадите може да изглеждат хубаво, но имайте предвид и някои неприятни ефекта от това да се срещате с такъв човек,“ каза д-р Сермед Межер, показвайки снимка на жена, чиято брадичка е станала люспеста, след като се е целувала момче с наболи косми.

„В този случай това е бактериална кожна инфекция, известна като импетиго... а брадите могат да бъдат доста често срещана причина,“ допълни той.

Импетиго често започва с червени рани и мехури, които бързо се пукат и образуват кафява или златиста кора. Често се сравнява с корнфлейкс, залепен по кожата ви, но за съжаление те са много по-болезнени.

За да възникне импетиго, причинено от брада, кожата е заразена със „Streptococcus pyogenes“ или „Staphylococcus aureus“ – като последните бактерии често се свързват с кихане и кашляне. Д-р Мезхер обясни: „Причината за това е, че малките косъмчета в брадата всъщност могат да причинят малки дупчици в кожата, които могат да причинят навлизането на бактерии – особено ако мъжът има лоша хигиена на брадата.“

През 2018 г. шокиращо проучване от Манчестърския университет Метрополитън също разкри, че почти 50 процента от мъжките бради имат следи от фекалии. Повечето участници твърдят, че са измили брадите си със сапун в деня, в който това е било тествано, и брадите са били с различна дължина и стил.

Това означава, че дори по-късите и наболи бради гъмжат от бактерии.

За да избегнете това затруднение с косматите, експертите предлагат да миете брада два до три пъти седмично с вода и специализиран шампоан за брада

„Всеки знае да мие косата си с шампоан, но брадите също се нуждаят от внимание. Мъжете трябва да използват шампоан за брада, когато се къпят, заедно с балсам след това. Между измиванията може да се използва серум за брада, за да я поддържа в добро състояние и да поддържа косата мека и добре поддържана,“ съветват експерти.

Превод: GlasNews.bg