Лекар разкри, че приема на една полезна добавка всеки ден, може да забави ефектите от стареенето.

Д-р Нийл Полвин споделя, че откакто приема таурин, се чувства много по-добре.

„Забелязах подобрение в общото си енергийно ниво, ефективността на упражненията и времето за възстановяване“, каза той пред американския новинарски канал CNBC. „Много хора може да не са чували за таурина, но има нарастващ брой изследвания, посветени на разкриването на неговия потенциал.“

Тауринът позволява на тялото да балансира електролитите и да подобри липидите.

„Помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа функцията на кръвоносните съдове, което спомага за поддържането на оптимален кръвен поток и в крайна сметка намалява риска от хипертония, атеросклероза (втвърдяването на артериите) и сърдечни удари,“ добавя той.

Таурин се намира в редица храни, включително яйца, млечни продукти и риба. Има го и в някои месни продукти. Хората също произвеждат свой собствен таурин и той може да бъде складиран в различни части на тялото, включително централната нервна система. Полвин каза, че аминокиселината може да "енергизира" митохондриите.

„В часовете по биология може би сте чували, че ги наричат ​​​​силовата база на клетката. Но с напредването на възрастта митохондриалната дисфункция може да допринесе за умора и други заболявания, свързани с възрастта. Добавките с таурин могат да предпазят тези органели от увреждане,“ каза той.

Някои проучвания показват, че тауринът може да помогне за стимулиране на производството на стволови клетки. Това включва невронни стволови клетки, които могат да стимулират мозъчната функция, в допълнение към регенерирането на различни тъкани в тялото. Допълнителни ефекти могат да бъдат, че тауринът действа като клетъчен обем и може да привлече вода в мускулните клетки и да създаде по-благоприятна среда за мускулен растеж.

Медикът каза още, че увреждането на ДНК с течение на времето е един от признаците на стареене. Това може да доведе до повишен риск от рак и други заболявания. „Тауринът проявява способности за защита на ДНК поради способността си да пречиства вредните свободни радикали, като същевременно поддържа механизми за възстановяване на ДНК, които могат да намалят появата на генетични мутации и да допринесат за цялостното клетъчно здраве.“

По-ниското кръвно налягане също може да е от полза, но е важно хората да поддържат здравословен начин на живот, независимо от приема на таурин, самият д-р Полвин каза, че добавките с таурин не са „магическо хапче за дълголетие“. Ако мислите да приемате добавки с таурин, най-добре е първо да се консултирате с вашия личен лекар.

Превод: GlasNews.bg