След дълго пазаруване и редене в безкрайните опашки, е малко вероятно нещо да ви накара отново да се върнете в супермаркета.
Дори ако откриете мухлясал резен в току-що купения хляб, това вероятно няма да ви накара да изтичате обратно. Най-вероятно просто ще изхвърлите парчето с зеленикави петна и ще продължите да си хапвате останалата част от хляба през седмицата.
Лекар обаче отправя сериозно предупреждение в своя TikTok профил, заявявайки, че не съществува чиста част от мухлясал хляб. Още по-тревожно е, че това, което изглежда като безвредна плесен, всъщност може да бъде смъртоносно.
Според д-р Радж, видимата плесен е „само върхът на айсберга“, а истинският проблем е много по-дълбок. Репродуктивните части на плесента, наречени спорангии, освобождават хиляди спори, които се разпространяват навсякъде.
Във видеото си той предупреждава: „Ако виждате тези петна, значи със сигурност не виждате скритите корени“. Това означава, че изхвърлянето на един мухлясал резен няма да направи останалата част от хляба безопасна за консумация“.
За да не рискувате здравето си, лекарят съветва да изхвърлите целия хляб. Макар че някои видове плесен са ядливи, като тези в синьото сирене или използваните за производство на антибиотици, други могат да бъдат сериозна заплаха за здравето.
Д-р Радж предупреждава: „Има хиляди различни видове плесен. Някои са безвредни, но други – като Rhizopus stolonifer – могат да бъдат опасни.“
Той обяснява, че Rhizopus stolonifer е един от най-често срещаните видове плесен върху хляба. „Почти невъзможно е да разберете дали една плесен е безвредна само по външния й вид, защото някои от тях произвеждат изключително токсични микотоксини, които могат да бъдат смъртоносни,“ добавя той.
Дори препичането на хляба не унищожава опасните микотоксини, посочва още д-р Радж.
Превод: GlasNews.bg