Магнезият е минерал, необходим за над 300 биохимични реакции в тялото ни. От някои от тях зависи нивото на кръвната захар, кръвното налягане, функциите на мозъка, работата на мускулите. Важен е за имунната система и здравето на костите.

Магнезият се съдържа в храни като ядки, семена, варива, пълнозърнести храни, банани, авокадо, кейл, спанак. Често обаче количествата, които те осигуряват са недостатъчни, и личният ни лекар може да ни препоръча да го приемаме като добавка, пише health.com.

Има медикаменти, които е добре да не смесваме с допълнителния прием на магнезий. Ето някои от тях.

Антибиотици

Тези от рода на тетрациклините (като доксициклин) или ципрофлоксацина, и левофлоксацина си взаимодействат с минерала и могат да не се усвоят добре от организма. Затова е препоръчително да пием антибиотика поне два часа преди или 4-6 часа след приема на магнезий.

Диуретици

Медикаментите, които помагат на тялото да се освободи от излишни течности и сол, ще стимулират изхвърлянето и на магнезия от организма. Затова е добре да се посъветваме с лекар, ако трябва да комбинираме двете неща.

Бисфосфонати

Това са лекарствата, с които се третира остеопорозата и други състояния, свързани със загуба на костна плътност. Магнезият намалява усвояването им от организма и е препоръчително да го пием поне два часа преди или два часа след приема на бисфосфонатите.

Лекарства за язва и рефлукс

Когато ги приемаме регулярно, те предизвикват намаляване на количеството магнезий в кръвта. Затова е препоръчително често изследване на нивата на магнезий и консултация с лекар.

Цинк

Двата минерала са еднакво важни за тялото ти, но приемът на цинк пречи на правилното усвояване на магнезия. Затова отново трябва да ги приемаме с няколко часа разлика.