Някои хора се нуждаят от много сън, за да са във форма през деня, други се нуждаят от по-малко. Дали вълнуващ сериал, който искате да изгледате до края, или мисли, които не спират да се въртят в главата ви, но ако постоянно нещо ви пречи да заспите, това е проблем.

Ако спите само пет часа на ден за дълъг период от време, рано или късно ще се сблъскате с неприятни последици за здравето си. Fit For Fun пише за това.

Снимка: Freepik

Известно е, че сънят е важен за поддържане на здравето и добрата физическа форма. Въпреки това, според проучване, проведено през 2021 г., 35% от германците спят само пет до шест часа на ден, а само 3% успяват да спят повече от осем часа. Причините за това са различни: някои имат проблеми със заспиването, други работят на смени или са твърде стресирани, за да си лягат рано. Но ако мислите, че сънят е загуба на време, грешите.

Колко важен е сънят?

Сънят не е лукс, а необходимост, за да може тялото да се възстанови. Докато спим, в тялото протичат важни за здравето процеси. Например, имунната система се укрепва, метаболитните продукти се отстраняват и се произвеждат хормони на растежа за обновяване на клетките. Мозъкът също съхранява и обработва събитията от деня.

Снимка: Freepik

Рискове от недостатъчен сън

Отслабена имунна система: Тялото се нуждае от сън, за да могат имунните клетки да се борят с патогените.

Сърдечно-съдови проблеми: Постоянната липса на сън провокира възпалителни процеси в организма, които могат да доведат до калцификация на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания.

Депресия: Липсата на сън води до липса на концентрация и активност, както и до промени в настроението, които също могат да бъдат сравнени със симптоми на депресия.

Наднормено тегло: Липсата на сън се отразява негативно на метаболизма. Хората, които не спят достатъчно, имат по-висок риск от развитие на затлъстяване. Няколко проучвания подкрепят това. В допълнение, хората, които спят малко, имат по-висока концентрация на грелин, хормон, който регулира чувството за ситост и глад, в тялото си.

Лоша мускулна регенерация: При достатъчно сън се отделят хормони на растежа, които имат положителен ефект върху образуването на протеини. Ако обаче не спите достатъчно, ще загубите мускулна маса.

От колко часа сън се нуждаем?

Няма общ отговор на този въпрос, тъй като всяко тяло се нуждае от различно количество сън. Няма общоприет брой часове, през които човек трябва да спи.

Д-р Гюнтер У. Аман-Дженсън обаче предполага, че 90% от възрастните се нуждаят от седем до осем часа сън, за да функционират нормално в ежедневието. Само 5% от хората се нуждаят от по-малко от седем часа сън, а други 5% се нуждаят дори от повече от девет часа.

Снимка: Pixabay

Докато продължителността е важна, качеството на съня също не трябва да се подценява. Това, че сте били в леглото осем часа, не означава, че сте спали осем часа. Изследователите използват термина „ефективност на съня“ за измерване на качеството на съня. Това измерва времето, което действително спите.

Например, ако от десет часа прекарате четири часа само в въртене в леглото, ефективността на съня ви ще бъде 60%. Това не е много, тъй като ефективността на добрия нощен сън трябва да бъде 90%, казва Аман-Дженсън.

Превод: GlasNews.bg