Редовната консумация на магданоз способства за активното увеличаване на запасите от витамин К. Именно той оказва пряко влияние върху скоростта на съсирване на кръвта. В малки количества, като подправка към храната, магданозът няма да има отрицателно въздействие. Нивото на витамин К в този случай ще бъде в нормалните граници. Но, ако човек ежедневно консумира повече от 3-4 клончета магданоз в суров вид или го приема под формата на отвари и настойки, гъстотата на кръвта ще се увеличи. При наличието на фактори, които допринасят за образуването на кръвни съсиреци, такова активно използване на магданоз може да доведе до запушване на кръвоносните съдове.
Разбира се, не си струва напълно да изключите магданоза от менюто си. Въпреки това трябва винаги да се използва в умерени количества.
А ето и какви са полезните свойства на магданоза:
Когато се използва за храна магданозът може да има следните благоприятни ефекти върху човешкия организъм:
• ускорява процеса на усвояване на храната и елиминира увеличеното образуване на газове;
• има изразено диуретично действие;
• съдържа вещества, подобни на хормоните, които могат да повишат тонуса на мускулната тъкан.
Невинаги полезните свойства на зелените подправки са безопасни за хората. Така например, бременните жени и хората с болести на пикочната система преди ядене на магданоз трябва да се консултират с лекаря си.