Медицинската сестра, който излезе на перваза на сградата на Народното събрание на пл. "Батенберг" – бившия Партиен дом, обвини НСО за действията си.

Припомняме, че служители на НСО опитаха да приберат протестиращите жени от прозорец на сградата, но една от тях – Бойка Анастасова, успя да излезе отново и обяви гражданско неподчинение.

От вчера вечерта 5 сестри се баракидараха в залата, където заседава Здравната парламентарна комисия. 

Сестрите излязоха на прозорците на сградата тази сутрин, защото нямат ток. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Валдимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата.

 

 

Бойка Анастасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Атанасова заяви няколко пъти в телефонен разговор, че се страхува да влезе, защото не се знае какво ще им направят.

„Те ни блъскаха и ни биеха, подгониха ни като кучета и тръгнахме да бягаме. Вие как ще реагирате в такъв случай – когато нахлува една голяма група и тръгва към вас. Не сме оказали съпротива, даже бягах от тях като ме гониха. Бутаха и блъскаха и Мая и мен. Бяха ме хванали за ръката и ме дърпаха. Парламентарната комисия се измъкна точно след три минути работа, затова и решихме да останем. Поставихме нашите искания на министър Ананиев. Не може цяла година да се изричат лъжи, които не водят абсолютно до нищо. Не искам и секунда остана с тези хора, но няма да изляза“, заяви служителката на Пирогов.

Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност.

Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

„Два часа след спотанното решение на групата протестиращи да останат в сградата беше мобилизиран екип психолози на НСО, които цяла нощ са работил с тях.  Опитахме се да ги склоним към диалог, без да упражняваме натиск. Но усилията ни останах без успех. Те остават непреклонни в исканията си“, коментира пред bTV говорителят на НСО Веселин Нинов. Службата отговаря за охраната на бившия Партиен дом.

Те по същество не са нарушители на обществения ред, не са нарушители на режима на сигурност на сградата и не ги считаме за рисков фактор, уточни Нинов.

Към 8:30 ч. пожраната разпъна платнище под сградата, което да обезопаси евентуално падане от прозореца.
 
Малко по-късно ситуация се успокои, като Бойка Анастасова се прибра при останалите сестри.

Пет медицински сестри се барикадираха за цяла нощ в столицата, едната излезе на прозореца