Приложение помага за профилактика и по-ранна диагностика на рак на гърдата. Статистиката показва, че една на всеки осем жени чува тази тежка диагноза. За България това означава по 4000 нови пациенти всяка година. Безплатното приложение е създадено от лекари, за да скъсят пътя между себе си и пациентите, пишат NOVA.

Хирургът д-р Ваня Митова събира специалисти от цялата страна и цялата информация за заболяването на едно място. Чрез въпросник за оценка на риска от рак на гърдата всяка жена научава кои са факторите за заболяването. А с практическите демонстрации в приложението специалистите си поставят ясна цел.

„Да обучим жените как да се преглеждат, да им напомняме за това, защото получават нотификации”, споделя Митова.

Така помощ намира и Лоръл Змолек-Смит. „През декември бях на масаж и масажистката ме посъветва да отида на лекар. На 40 съм, не ям месо, спортувам, не пуша”, споделя жената.

В търсене на лечение се стига до различни лекарски мнения как трябва да се действа. Д-р Монова свиква мултидисциплинарна онкокомисия, която да достигне до верния подход. „Взехме решение за предоперативна химиотерапия. Идеята на това лечение е, че от една страна дава възможност да намалим тумора като размери, което след себе си води до възможност за запазване на гърдата. И от друга страна – да спрем разпространението на тумора”, обясни лекарят.

Терапиите и щадящата операция вече са зад гърба на Лоръл. И тя е готова да напусне онкологията, за да благодари на всички, които са я подкрепили. „Получих подкрепа от съседи, колеги приятели, ученици”, сподели жената. Тя е нетърпелива да ги срещне на 15 септември с още по-широка усмивка отпреди.

Приложението се казва BreastHelp.