На 10 октомври се отбелязва Световният ден на психичното здраве. Тази година Световната здравна организация избира като акцент темата за превенция на самоубийствата. На всеки 40 секунди в света се самоубива по един човек. Засегнати са хора от всички възрастови групи и от всички страни по света. Самоубийството е втората водеща причина за смърт сред 15-29-годишните. Предходен опит за самоубийство е важен рисков фактор. Усилията са насочени към повишаване на осведомеността за самоубийствата в световен мащаб и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Чрез слогана „Отдели 40 секунди за действие” хората се призовават да проявят загриженост към самоубийствата. Да се информират за това, което може да се направи, за да се предотврати самоубийството. Да се намали стигмата, свързана със самоубийството и психичната болест. Да покажем на хората в тежък момент, че не са сами.

Кои са най-честите психични разстройства и какви са причините човек да реши да отнеме живота си - TrafficNews разговаря с д-р Веселин Герев. Той е специалист по психиатрия.

"Най-масовите психични проблеми са стресът и депресията. Хроничните психични заболявания - биполярни разстройства, шизофрения, са определен процент от популацията и не се променят много, движат се между 12 и 13 на 100 000 души. Основните фактори за това са социални, финансови, трудови, лични, семейни проблеми", казва д-р Герев.

По думите му стресът дебне отвсякъде и понеже по принцип през годините в обществото е генерирано голямо напрежение под формата на тревога и безпокойство, понякога наглед малки психични проблеми и драми могат да вкарат човек в системен стрес. Стресовото състояние обаче не идва от днес за утре като грипа. 

Кога се търси медицинска помощ?

"За да се стигне до депресивно разстройство, човек трябва да е в състояние на стрес минимум 3-4 години. Едва тогава хората тръгват да търсят някаква помощ и това е в цял свят", казва той.

Той обясни, че има много клиенти от чужбина, които 4-5 години се опитват да се справят по някакъв начин и след като видят, че няма накъде, като последна възможност се обръщат към психиатър.

А самоубийствата?

"В моята практика от 200 000 души, които са минали през мен, имам 3-ма самоубили се. Трябва да ви кажа, че в състояние на депресия човек не се самоубива. Това е много интересен феномен. Човек се самоубива в състояние на много силно нервно напрежение", обясни лекарят. 

"Този, който заявява: "Ще се самоубия!", обикновено не го прави. Декларирането на такива мисли или намерения означава един вид зов за помощ, привличане на вниманието. Към самоубийство пристъпват единствено хора, които не споделят тези си мисли и намерения. Най-често това са хора, страдащи от някакъв тип психози, и хора в много силно тревожно състояние, допълва д-р Герев.